Kategori: Geopolitikk

Kina gjør et mottrekk både mot G7 og Putin

Samtidig med G7-møtet i Japan holdt Kina toppmøte på hjemmebane med fem sentral­asiatiske land. Slik danner Xi Jinping en motvekt mot Vesten, mens Kinas vekt øker på bekostning av Russlands.

Les mer»

– Sanksjonene svekker Russland teknologisk, men i liten grad økonomisk

Forsøket på å svekke Russlands økonomi så mye at landet taper Ukraina-krigen, er mislykket, men sanksjonene svekker Russland tilstrekkelig teknologisk til at de heller ikke kan vinne, analyserer The Economist. Kina kan endre balansen i Russlands favør, men Beijing spiller sine kort med omhu.

Les mer»

Biden hjalp til med å fjerne Liz Truss som statsminister

Da Liz Truss forsøkte å gjeninnføre en tradisjonell konservativ politikk som ny statsminister i Storbritannia, ble det gjort kort prosess med henne. Blant dem som førte an, var Joe Biden. Det sa Truss selv nylig til en konservativ tenketank i USA. Hva sier det om demokratiets betingelser i Vesten i dag?

Les mer»

Douglas Murray: – Vesten brenner, og Kina tar stille over

Mens USAs byer forfaller, landets maktelite er i Trump-psykose og et digitalt hypnotisert Woke-Vesten drøfter kvinnelige peniser, styrker Kina sin globale posisjon både økonomisk, militært og diplomatisk, fastslår Douglas Murray.

Les mer»

«Det grønne skiftet» er en felle, og Vesten har gått i den

USAs forsøk på omstrukturering til «karbon­nøytral» økonomi svekker landets industri­base, mens Kina ekspanderer sin med økt bruk av fossile energi­kilder. Det svekker USAs sikkerhet, fastslår den energi­politiske eksperten David Gattie.

Les mer»

Strømpolitikken – nå også et nasjonalt sikkerhets­problem

Ammunisjons­fabrikken Nammo på Raufoss kan bli stående uten ekstra strøm fordi denne er bortlovet til spionasje­mistenkte, kinesiske TikTok. Mens sikkerhets­myndigheter sover, opplyser Financial Times at en fylkes­politiker viser nasjonalt ansvar. You can’t make this up.

Les mer»

Erna Solberg er i praksis en kinesisk påvirknings­agent

NATO anser Kina som en strategisk utfordrer, og Beijing-regimet bruker handel som ett av flere midler i sin hybrid­krig mot Vesten. Likevel vil Erna Solberg ha en frihandels­avtale med kineserne. Høyre-lederens arbeid for Kinas fremme har nå pågått i mange år.

Les mer»

Er Ukraina-krigen forspillet til en global storkrig?

Noen utgang på Ukraina-krigen er ikke i sikte, så hva om den i stedet er opptakten til noe enda verre? Den amerikanske historikeren og forfatteren Victor Davis Hanson frykter det. Han trekker en linje til den spanske borgerkrig, som ble en forsmak på andre verdenskrig.

Les mer»

Ukraina-krigen skaper tilnærming mellom Ungarn og Vatikanet

Når pave Frans i april reiser på besøk til Ungarn, vitner det om at Ungarn og Vatikanet begge har tatt til orde for våpenhvile i Ukraina-krigen og formanet til fredssamtaler. Det er høyst uvanlig at knapt noen andre i Vesten gjør det når det pågår en blodig og grusom krig som hver dag tar uskyldige liv.

Les mer»

Indias oljeminister: – Olje­markedet handler ikke om altruisme

Russland var Indias viktigste leverandør av olje i desember, og prisen bestemmer om det fortsetter, for vi kjøper olje hvor den er å finne, sier Indias olje­minister Hardeep Singh Puri.

Les mer»