Kategori: Geopolitikk

Kina ekspanderer i Sør-Kina-havet med nøye tilmålt aggresjon

Kina utvider sitt territorium i Sør-Kina-havet uten å løsne ett eneste skudd. Med en bøllete, nærmest gerilja­aktig fiske­milits og en mili­tar­isert kystvakt som bruker vann­kanoner, trenger de ikke bruke marinen. Det kinesiske fotfestet er så sterkt at skal andre land stå på sine krav, må det trolig løsnes skudd. Hvem vil det?

Les mer»

Elon Musk: – Jo lenger krigen varer, desto mer territorium vinner Russland

Spørsmålet som gjenstår i Ukraina-krigen, er om Ukraina mister tilgangen til Svarte­havet, sier Elon Musk, som anbefaler en forhandlings­løsning før det skjer. Musk utelukker at Russland vil ta hele Ukraina.

Les mer»

Vil Putin erobre resten av «Novorossija»?

Onsdag bad den moldovske utbryter­regionen Trans­nistria bønn om «beskyttelse» fra Russland, og lørdag angrep Russland den ukrainske havnebyen Odesa med droner. Vil Putin erobre hele området han omtaler som «Novorossija»?

Les mer»

Evergrande-konkurs ryster Kina. Hva gjør Beijing?

Er eiendoms­giganten Ever­grandes kollaps begynnelsen på en økonomisk krise for Kina? Historien viser at krig kan samle nasjonen mot en felles fiende i krise­tider. Det kan bety trøbbel for Taiwan.

Les mer»

Russlands nærvær på Svalbard ble med ett litt mer truende

Russland signaliserer nå under dulgte trusler at Norge må etter­komme russiske krav på Svalbard. Signalene kommer etter russiske provokasjoner de to siste årene, blant annet en halv­militær parade i Barentsburg.

Les mer»

Beijing avslo å møte Zelenskij i Davos

Beijing avviste Kievs ønske om et møte mellom Kinas stats­minister Li Qiang og Ukrainas president Vladimir Zelenskyj. – Avslaget var en «avvisning», ikke «problemer med tids­planen», hvilket «var et slag for Kiev».

Les mer»

Da Indias stats­minister dro på ferie til det ukjente sydhavs­paradiset Lakkadivene, rant det over på Maldivene

Geopolitikk kan også ha sine under­holdende sider: På de islamske Maldivene er stemningen anti-indisk. Deres nye president orienterer landet i retning av Kina og bort fra sin gamle allierte India. Inderne reiser i hope­tall til Maldivene og da stats­minister Narendra Modi i et forsøk på å skape litt blest om Indias eget sydhavs­paradis Lakkadivene, ble han av et maldivisk regjerings­medlem kalt en «klovn». Det burde hun ikke ha gjort.

Les mer»

Russland kjemper for å beholde innflytelse i sin bakgård

Kina, Tyrkia og europeiske land konkurrerer med Russland om innflytelse i Sentral-Asia, og sentral­asiatiske land ønsker denne konkurransen velkommen. Russland er presset, men har fremdeles mange gode kort på hånden. En viktig aktør i dette spillet er Kasakhstans president Tokajev, som prøver å balansere mellom Russland, Kina, Vesten og Tyrkia.

Les mer»

Stormaktsspill om Arktis: Økt spenning i det høye nord

Russlands angrepskrig mot Ukraina og issmeltingen i det nordlige Ishavet øker spenningene i Arktis. Med et svakere Russland flytter Kina frem sine makt­posisjoner, heter det i en svensk militær analyse som er blant de mer markante ytringene fra svensk side i opptakten til Sveriges NATO-medlemskap.

Les mer»

Globalt maktspill: Maldivenes nye Kina-vennlige islamsk-nasjonalistiske president vil sende indiske soldater hjem

Det pågår et spill om hegemoniet i Det indiske hav. Hovedaktørene er India og Kina med USA, Australia og Japan på engasjert tilskuerplass. Maldivenes nyvalgte Kina-vennlige president sier han ved første anledning vil beordre de 75 indiske soldater ut av det strategisk viktige landet i Det indiske hav.

Les mer»