Kategori: Energi

Lutelandet Vindpark med 12 millioner kroner i underskudd i 2022

Sogn og Fjordane Energi tapte over en million kroner på hver av de ni vind­møllene på Lute­landet i Fjaler i 2022, et år med normal produksjon og relativt høye kraft­priser.

Les mer»

400 prosent økning i tankratene for olje etter at EU og G7 forsøkte å ramme Russland

Prisene for å transportere olje med tankskip stiger kraftig etter at EU og G7-landene vedtok å sanksjonere Russlands petroleums­salg. Russland eksporterer nå energien til Asia istedenfor Europa. Avstanden øker transport­kostnaden.

Les mer»

BP-sjefen toner ned energi­bransjens «klima­ambisjoner»

BP-sjef Bernard Looney sier at energi­produksjonen umulig kan være sikker, billig og «klima­vennlig» på samme tid. Man må ofre én. Det er lett å se at «klima­vennlig­heten» ofres. Like greit.

Les mer»

Europa hamstrer russisk diesel før importen forbys

Import av diesel fra Russland til EU blir forbudt fra 5. februar, men i mellomtiden kjøper unionen mer diesel fra Russland enn noen gang siden Ukraina-krigen brøt ut i fjor. Hvor skal dieselen deretter importeres fra? Helt sikkert fra Saudi-Arabia, Emiratene og Kuwait, sannsynligvis også Kina og India – trolig også Russland, om enn ad omveier. Prisen på diesel tegner til å øke.

Les mer»

Europa er på vei inn i en dieselkrise

Det er ikke bare strømkrise og gassmangel i Europa. Bak problemene lurer også en ulmende dieselmangel som fort kan skape enda høyere kostnader og priser. Nå advarer bransjefolk om at deler av Europa er i ferd med å gå tom for diesel.

Les mer»

Enormt samarbeid om hydrogen, uten risiko­vurdering eller prislapp

Nok et grandiost «energi­omstillings-prosjekt» lanseres som følge av Støres plan om «grønt industri­løft». Med den nye «hydrogen­korridoren» til ukjent beløp skal Norge knyttes enda tettere sammen med Tysklands energibehov – betalt av norske skattepenger.

Les mer»

Equinor skal bygge batteribank i Storbritannia

Equinor har besluttet å investere i et 25 megawatt batteri­lagrings­anlegg i Storbritannia. Bakgrunnen for satsingen er den britiske regjeringens energi­sikkerhets­strategi, der 95 prosent av strøm­produksjonen skal være «lavkarbon» innen 2030.

Les mer»

Mer grønn galskap: LKAB skal elektrifisere gruvedriften i Kiruna

Vanvittig elektrifisering er ikke begrenset til norske olje- og gass­installasjoner til havs. Det svenske gruve­selskapet LKAB planlegger nå å bruke kolossale mengder strøm til hydrogen­produksjon for å gjøre virksomheten «fossilfri». LKAB ligger i Nord-Sverige, og kan dermed gi nådestøtet for billig strøm i Nord-Norge.

Les mer»

Kan vi stole på tyskernes solidaritet med Europa og Norge?

Norges statsminister Jonas Gahr Støre har så langt ikke villet gjøre grep overfor EU, knyttet til eksport av strøm. Støre snakker om «solidaritet», men hvor solidariske var Tyskland med Europa, da de kvestet stabil energi i eget land?

Les mer»

Er Aserbajdsjan å anse som en akseptabel gass­leverandør hvis de invaderer Armenia?

Hvis man vil slutte å importere energi fra Russland fordi de har invadert Ukraina, er det i orden å importere energi fra Aserbajdsjan hvis de finner på å invadere Armenia? Paradoksene har stått i kø mens Europa har forsøkt å erstatte Russland som energi­leverandør med andre autoritære og potensielt aggressive stater.

Les mer»