EUs-energikommissær Kadri Simson under en presse­konferanse i Beijing den 12. oktober 2023. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB.

Europeiske solcelle­produsenter legger ned, og sektoren domineres av Kina, men EU kan ikke stenge grensene for importen, for da vil unionens medlemsland slite med å nå «klimamålene», sier EUs energi­kommissær Kadri Simson.

Uttalelsen fra Simson ble gitt mandag morgen og ble registrert i en Reuters-melding som også er formidlet av NTB.

Næringen har henvendt seg til EU-myndighetene i Brussel for å få støtte. Blant sektorens forslag er import­restriksjoner på billige kinesiske produkter som de europeiske selskapene sliter med å konkurrere med. Slike importforbud er imidlertid ikke aktuelt, sier EUs energi­kommissær Kadri Simson. Det vil føre til at EU-land vil slite med å nå klima­målene, mener Simson.

– Det er ulike forslag til hvordan vi kan støtte industrien vår, men vi kan åpenbart ikke stenge grensene – fordi vi trenger solcellepaneler, sier hun.

– Vi trenger alle produktene for å kunne nå våre svært ambisiøse mål.

EU-landenes energiministre skal mandag diskutere hvordan man best mulig håndterer sektorens utfordringer.

Reuters opplyser, men NTB unnlater å formidle, hvor mye EU importerer fra Kina:

EU countries installed record levels of solar capacity last year, 40% more than in 2022. Most of those panels and parts came from China – in some cases, 95%, International Energy Agency data show.

Italias tidligere klima- og energi­minister Roberto Cingolani advarte i 2022 om at «batteri­samfunnet» vil gjøre Europa mer avhengig av Kina enn verdens­delen noen gang var av Russland som energi­leverandør.

Den italienske fysikerens advarsel viser seg også å være gyldig for «fornybar­samfunnet». Men for Simson er «klima­målene» viktigst.

 

– Batteri­samfunnet vil gjøre oss mer avhengige av Kina enn vi nå er av Russland

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.