Metan fra oljeproduksjon fakles ved en borebrønn i Watford City, North Dakota, den 26. august 2021. Foto: Matthew Brown / AP / NTB.

Europeiske investorer har i september og oktober trukket over en milliard euro fra fond som satser på alternativ energi, mens halvannen milliard har strømmet til investeringer i olje og gass.

Det går frem av beregninger fra finans­informasjons- og analyse­selskapet Morning­star som er omtalt i Handelsblatt. «Investorer vender seg bort fra fornybar energi», heter det hos den tyske avisen.

Markedet ser altså ut til å begynne å gå i en annen retning enn den klima­aktivister i og utenfor vestlige regjeringer ønsker seg, og Morning­stars analyse kommer på et tidspunkt der landene som deltar på klimatoppmøtet (COP28) i Dubai, ikke ser ut til å bli enige om at fossile energikilder skal fases ut, fases ned eller hva nå enn de gangbare politiske formuleringene er.

Mens regjerings­representanter strever med å finne kompromisser om klima­beskyttelse under verdens klima­konferanse COP28, er investorer verden rundt i ferd med å bli desillusjonert når det gjelder visjonen om en klimanøytral fremtid. Mange aktører i markedet fører nå an i sitt eget Energiewende: mot fossile energikilder.

Kanskje det eneste som vil bli «faset ut», er klima­toppmøtene? Det ville være på høy tid. Menneskene som frekventerer dem, ser ut til å trenge større realitets­orientering og mindre sosial omgang med andre i den beskyttede boblen som tenker klin likt.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.