Corvus Energy planla en diger batterifabrikk utenfor Bergen, men skrinla den som følge av for lite statlige tilskudd. To direktører som sluttet i fjor er nå i gang med et nytt, «grønt» industrieventyr.

Denne gangen blir det vindturbiner på flytende stålfundamenter som skal utløse overføringer av statlige midler.

Bergens Tidende (+) melder om nyetableringen.

Windsteel Technologies eies av Odfjell Oceanwind og svenske Prodtex, med den tidligere Corvus-direktøren Geir Bjørkeli i en liten eierpost.

Han ble hentet inn som administrerende direktør da han sluttet i Corvus Energy kort tid etter at fabrikkplanene ble avblåst i fjor sommer. Prosjektdirektør er Gisle Frydenlund, som også sluttet i Corvus på samme tid.

Vanskelig å skape lønnsomhet

Forrige uke presenterte styreleder Per Lund planene for Stortinget. Produksjonen er tenkt igangsatt i 2027. Offentlige støtteordninger står nå høyt på prioriteringslisten.

– Vi trenger en tiltakspakke som gjør satsingen forutsigbar.

Lund peker på lave strømpriser i Norge som det største hinderet for satsingen. Det blir vanskelig å skape lønnsomhet.

Men oppstartfasen i Norge kan likevel lønne seg, selv om selskapet på sikt flagger ut slik de fleste vindkraftselskapene har gjort. En rekke batterieventyr hausset opp av norske subsidier er blitt avviklet før et eneste batteri er solgt.

Satte Støre-regjeringen opp mot Biden

Da Corvus-direktør Bjørkeli var ute i media i fjor sommer og truet med å flytte den påtenkte batterifabrikken til USA, der Biden gir mye høyere subsidier enn man kan få her til lands, la regjeringen en ekstra milliard på bordet. Pengene skulle fordeles mellom flere prosjekter, og det ble for lite for Corvus.

Bjørkeli la ikke skjul på motivet for å gå ut i media på denne måten.

– Er dette et utspill for å drive politisk press, spurte journalisten.

– Ja det er det, var svaret.

Bjørkeli skrev også en kronikk om saken like etterpå.

«Smart» produksjon

For å kunne konkurrere på pris med lavkostland, skal Windsteels produksjon være «smart» og bruke automatisering, kan styreleder Lund opplyse. Flere lignende fabrikker i Europa og resten av verden er påtenkt.

– Pilotprosjektet vi er med på, Goliatvind, er kun på fem enheter. Men det er viktig å komme i gang, og vi må bygge ut gradvis. Eksportmulighetene er mye større enn hva det norske markedet ser ut til å bli, sier Bjørkeli til Document.

Nådeløst kommentarfelt

I Bergens Tidende går selskapet ut med at de jakter på industritomt til satsingen. I kommentarfeltet er leserne nesten unisont skeptiske.

– Dette er kun en jakt etter subsidier. Sugerør i statskassen, kommenterer Geir Vatle.

– Ja, dette har vi hørt før, og vi kjenner lusa på gangen. Dette er en typisk tilkaringsbedrift som normalt ville ha gått med underskudd, men pga. tilkaring av statstilskudd fra Oljefondet kan de kanskje klare seg likevel, skriver Gunnar Hetland.

– 27 millioner i årslønn, da ? Staten tar regningen? Før de rømmer til USA eller Asia for å prøve samme svindelen? Som vanlig, fortsetter en tredje kommentator.

Og det fortsetter:

– Hvorfor kan staten alldrid (sic) lære. Vi vet hvordan det endte med det fantastiske batteriselskapet Freyr og aksjene. Alle vet at Kina produserer billige batterier og sitter på råvarene.

– Konkursprosjekt som er avhengig av at stupide politikere satser oljefondpenger til skit’n, talentløst fra a til å.

– Dersom AP øker pensjonsalderen med 2-3 år til, så kan de nok kaste bort noen millarder på dette også.

– Gjenspeiler ikke det norske folk

– Dette kommentarfeltet må man ta med godt humør, sier Bjørkeli, som mener dette er samme type folk som er imot elbiler, el-ferjer og det meste som er nytt.

– De fornekter kunnskap og forskning. Dette gjenspeiler ikke gjennomsnittet av det norske folk. Det er ytringsfrihet, så de må få lov til å komme med hva de vil, men jeg finner det ikke injurierende.

I artikkelen hevder Bjørkeli at Japan avvikler kjernekraft, og derfor er interessert i norsk havvindteknologi. Påstanden blir skutt ned i kommentarfeltet med lenke til en fersk artikkel om at japanerne jobber med flytende atomreaktorer.

Alt som før i Corvus Energy

Hydro, Equinor, Shell og BW Group er fortsatt hovedaksjonærer i Corvus Energy etter at Bjørkeli troppet av.

– Alt er som før, bortsett fra at Toyota har investert 25 millioner USD i et konvertibelt lån. Det er en fabrikk i Bergen, en i Canada og en i USA. Det investeres nå i utvidelse i Bergen, opplyser Bjørkeli.

Planen som ble skrotet, gikk ut på å bygge en fabrikk på ca 40.000 kvm i to eller tre trinn, i et nytt industrifelt på Os i Bjørnafjorden kommune.

Med fem millioner euro i støtte fra EUs Horizon-program er nå Corvus inne i et internasjonalt forskningsprosjekt på batteriteknologi ledet av SINTEF.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.