Saken er oppdatert/endret mandag 27.3.23:

Den uoversiktlige selskapsstrukturen tyder på lang avstand mellom liv og lære for informasjonsdirektøren i Freyr, Hilde B. Rønningsen. Hun er kommunestyremedlem og tidligere ordførerkandidat for SV i Rana kommune, der Freyr i årevis har planlagt en batterifabrikk basert på vindkraft. Med hjelp fra Biden kan hun nå bidra til utflagging av de lovede arbeidsplassene allerede før de er realisert.

Vi vet ikke hva Hilde B. Rønningsen har i lønn, men kommunestyrerepresentanten for SV sørget i juni 2021 for at Rana kommunes rådmann ble Nord-Norges best betalte, med en lønn på 1,6 millioner kroner. Det var halvannet år etter at hun ble tilsatt som informasjonsdirektør i Freyr AS.

SVs kommunestyrerepresentant Hilde B. Rønningsen bidro til å sikre rådmannen i Rana kommune en årslønn på 1,6 millioner kroner, etter hun var tilsatt som informasjonssjef i kommunens samarbeidspartner, Freyr AS. Skjermdump: NRK

Freyr har fått rått med statsstøtte for sine bokstavelig talt luftige planer om en gigantisk batterifabrikk i samme kommune. Prosjektet har fått navnet Giga Arctic. Etter at Biden-administrasjonen åpnet for utenlandske «grønne investeringer» i USA, henger giga-prosjektet i en tynn tråd.

– Vi annonserte i november i fjor at vi akselererte utviklingen vår i USA. Og den er drevet av Biden-administrasjonens såkalte «Inflation Reduction Act», som gir veldig sterke insentiver for produksjonen av batterier i USA, sier Tom Einar Jensen til NRK. Han er administrerende direktør i Freyr.

– Det er stor interesse for det grønne skiftet generelt i kapitalmarkedet. Men investorer ønsker høyest mulig avkastning på kapital, sier Tom Jensen i Freyr.

Nå tar selskapet sikte på å starte batteriproduksjonen i Giga America i 2025. (NRK)

I artikkelen DN mener: Hell og lykke på reisen til Nord-Amerika (betalingsmur) skriver Dagens Næringsliv at Norge ikke bør konkurrere med USA om subsidier i «det grønne skiftet», og at «Freyr-sjef Tom Einar Jensen er på jakt etter rause støtteordninger

Selskapslabyrint

Så langt vi har kunnet finne ut, bekymrer det ikke SVs tidligere ordførerkandidat og kommunestyrerepresentant Hilde B. Rønningsen i Rana kommune at hverken hun eller Siv Jensens lillebror Tom Einar Jensen er å finne med noen direkte tilknytning til Freyr på Norges største bedriftsdatabase, Proff. Noen skjermdumper av selskapene indikerer en labyrint av selskaper det vil ta dager og uker å sette seg inn i.

Legg merke til hvem som eier selskapet, se nederste linje. Skjermdump: Proff.no

 

Freyr SA er registrert i Luxemburg og er notert på New York Stock Exhange (NYSE) med koden FREY. Aksjekursen har gått opp og ned som en jo-jo det siste året. Skjermdump: Google

Men det finnes flere treff på Freyr i Proff. La oss se på Freyr Battery AS:

Freyr Battery Norway AS har flere avdelinger i Norge, åpenbart av regnskapsmessige årsaker. Legg merke til eierskapsstrukturen. Skjermdump: Proff.no

Vi leter videre og finner et holding-selskap, og igjen dukker Sonic Titan AS og Nytt Foretak AS opp som eiere av også dette selskapet:

Skjermdump: Proff.no

Men det er også et holding-selskap til, et som er registrert på en ikke helt ukjent adresse i USA:

At dette holdingselskapet er registrert i Wilmington, Delaware, skyldes nok ikke at det er hjembyen til president Joe Biden, men mer at Delaware er den delstaten som det er vanligst å etablere utenlandske foretakskontorer i. Dette var for øvrig et av temaene i siste sending av Doc-TV International med Charles Ortel.

Ser vi nærmere på Sonic Titan AS, og dets datterselskap Nytt Foretak AS, ser vi at det er heleid av for oss ukjente Kristian Brekke Djuve. Han har hele 226 oppføringer på Proff, og han har også sin egen hjemmeside.

OPPDATERING, 27.03.23:

I dag mandag ble Document kontaktet av Kristian Brekke Djuve som ba oss om å fjerne referansene til Sonic Titan AS, Nytt Foretak AS og hans navn. Det finner vi ingen grunn til å gjøre, siden det faktum at Freyr-selskapene har etablert/kjøpt eksisterende selskap av ham og hans selskaper, i seg selv er interessant med tanke på Freyr selskapsakrobatikk.

Vi finner det imidlertid riktig å komme med hans presiseringer i forhold til dette:

«Årsaken til at det fremstår slik på portaler som Proff.no er beskrevet på min personlige hjemmeside som dere også har tatt skjermbilde av i artikkelen:

 «Det norske aksjonærregisteret oppdateres bare én gang i året. Derfor fremstår det en stund som at vi eier selskapene, selv om de er overtatt av en kjøper. Om du har funnet frem til meg fordi Nytt Foretak står som eier av et selskap, er fordi registeret ikke er oppdatert. Vi eier (dessverre…) ikke hundrevis av selskaper, og har ingen oversikt eller innflytelse over driften i dem.» 

 Det er ingen bindinger mellom Freyr og Sonic Titan AS/Nytt Foretak AS eller noen av de andre selskapene i «porteføljen» for øvrig. Det eneste de har til felles er at de opprinnelig ble etablert av Nytt Foretak AS før de ble overtatt av ny(e) eier(e), som et raskere alternativ til ordinær selskapsetablering.»

Dette kan kanskje være forklaringen på at den ihuga SV-eren har havnet i en selskapssuppe der det også finnes private barnehager, noe hun så sent som i 2019 var helt imot, ifølge VGs Valgomat.

Men en informasjonsdirektør skal jo informere, så vi skal spørre henne.

Hilde Rønningsen blir kommunikasjonssjef for Freyr Helgeland (Rana Blad – betalingsmur)

Rådmannen i Rana fikk lønnshopp på 220.000 kroner: – Umusikalsk (NRK, 30.06.21)

Prioriterer batterisatsing i USA: Fabrikken i Norge kan bli utsatt (NRK, 28.02.23)

Freyr jubler over EUs svar på USAs grønne milliardpakke – venter avklaringer fra Norge (E24 – betalingsmur)

Les også:

Freyr blør penger, men det plager ingen når staten er garantist

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.