Laboratoriedyrket melk, «animal-free dairy», produseres gjennom «presisjonsfermentering». Mikroorganismer som gjær eller bakterier, får genetiske instruksjoner om å produsere melkeproteiner som kasein og myse – de samme proteinene som finnes i melk fra kuer – uten at noen dyr er involvert.

Det israelske selskapet Remilk bruker presisjonsfermenterings-teknologi til å lage melk som skal være biokjemisk identisk med tradisjonell melk.

Veganske cowboys

I Europa er flere biokjemiske «bønder» i gang med å utvikle melk uten å gå veien om noen ku:

Det tyske selskapet Formo utvikler kjøtt- og meieriprodukter uten dyr. I Frankrike produserer Standing Ovation kasein som utgjør omtrent 80 prosent av proteinet i kumelk, for å lage ost uten melk fra ku.

Bill Gates med ny forretnings­idé: Kjemisk klima­smør laget av luft

To selskaper – Perfect Day og Remilk – har sendt inn søknader til European Food Safety Authority (EFSA) om godkjennelse av fermenteringsbaserte melkeproteiner.

Industrien presser EU til å «modernisere» regelverket. Allianser som Food Fermentation Europe krever mer fleksible og effektive godkjennelsesprosesser. Biotek-selskapene Formo og Those Vegan Cowboys er gått sammen om å akselerere utviklingen og fremskynde godkjennelser fra EFSA.

En rapport fra Bright Green Partners anslår at fermentert melk kan bli vanlig i Europa innen 2040, men europeiske forbrukere er tradisjonelt forsiktige med eksperimentell mat. Fôrtilsetningen Bovaer møter motstand blant forbrukerne og i Italia er laboratoriedyrket kjøtt allerede forbudt.

Italia forbyr laboratoriedyrket kjøtt

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.