I ei tid der egenberedskap er i vinden, mener Bjørn Egeland (73) at flere bør vurdere kanin som en del av selvforsyningen. Dette melder NRK.
«Det burde vært mer oppmerksomhet rundt det. Jeg ser at høns og egg får mye fokus, men ikke kanin. Kanin har jo fått betegnelsen krigsmat», sier han.
Egeland driver med kaninoppdrett. Det har han gjort siden 1960. Han avler dem, stiller dem ut, bruker møkka som gjødsel og får kjøtt på bordet. Egeland mener at nordmenn må se på kaninen som mer enn kun et kjæledyr.
«De må ha en annen innstilling. Melka vokser ikke på trær, og det gjør ikke kjøtt heller. Har du egne dyr så vet du at de har levd et godt liv, spist god mat og ikke blitt gitt noen ekstra medisiner», påpeker han.
Norge er bare 35 prosent selvforsynt. Dermed er det er verdifullt at folk produserer mer mat selv.
Roger Lie er leder i Haugaland Kaninalslag og engasjerer seg via Nationen for at flere nordmenn skal holde kaniner til kjøttproduksjon.
«Det å ha litt poteter, grønnsaker, en kanin og ei høne i hagen vil gi en økt beredskap», sier Lie. «En lagrer jo kanskje vann under kjellertrappa, så hvorfor ikke ha proteiner i hagen?»
Statssekretær Hanne Berit Brekken i Landbruks- og matdepartementet mener at egen matproduksjon kun vil utgjøre en begrenset del av totalberedskapen, men at interessen og kunnskapen om matproduksjon også har en beredskapseffekt.
Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær for Dyrebeskyttelsen Norge, synes derimot at å holde kaniner ikke er den beste måten å produsere mat på.
«Hvis man tenker matauk i egen hage, så får man mer ut av hagen sin hvis man dyrker grønnsaker», hevder hun overfor NRK.
Roaldset mener at kjøttproduksjon er lite effektivt – og at kaninene konkurrerer med mennesker om mat, som korn, hvete og havre.