Den iranske ledelsen kom sammen for å gravlegge president Ebrahim Raisi og utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian onsdag. Ali Khamenei forrettet på arabisk, språket i Koranen.

Seremonien fant sted ved universitetet i Teheran, der de flaggdraperte kistene sto oppstilt.

På Raisis kiste lå den svarte turbanen, hodepryden som signaliserte at han var en av profeten Muhammeds direkte etterkommere.
På kistene sto også portretter av de døde, blant dem utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian som var sammen med Raisi i helikopteret som styrtet søndag på vei til byen Tabriz, nordvest i landet.

Godhet

– Allah, vi så kun godhet i ham, sa Khamenei i sin hyllest til Raisi. Talen holdt han på arabisk, som er språket islams hellige bok Koranen er skrevet på.
Straks ayatollaen hadde forlatt universitetsområdet, stormet tusenvis av mennesker mot inngangen for å berøre kistene da de ble båret ut.
Irans fungerende president Mohammad Mokhber fulgte gråtende det hele fra sidelinjen.

Hamas-lederen

Blant de frammøtte var lederne for Irans mektige Revolusjonsgarde og Hamas-bevegelsens politiske leder Ismail Haniyeh.
– Jeg kommer på vegne av det palestinske folk, på vegne av motstandsbevegelsen på Gaza-stripen, for å gi uttrykk for våre kondolanser, sa Haniyeh.
Torsdag blir Raisis kiste fraktet til hjembyen Mashhad, hvor han skal gravlegges torsdag kveld.

Hva foregår i hodene på lederne? Tør de tenke tanken at det kanskje ikke var en ulykke? To av tre helikoptre kom frem, men ikke det med mest dyrebar last. Var det tilfeldig?

Men de fikk trøst fra Oslo, Dublin og Madrid: Anerkjennelse av Palestina, som i dagens situasjon betyr Hamas.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.