Amerikanske sanksjoner mot salg av flydeler til Iran er årsaken til at et helikopter med president Ebrahim Raisi styrtet, ifølge Mohammad Javad Zarif, tidligere utenriksminister i Iran.

Sanksjonene svekker Iran

I et intervju med statlig TV sa han at sanksjonene svekker Irans tilgang til dagens luftfartsmarked og reservedeler. Dermed er USA involvert i helikopterstyrten i det nordvestlige Iran søndag der president Ebrahim Raisi og utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian ble drept.

– En av de skyldige bak tragedien er USA på grunn av deres sanksjoner som hindrer Iran i å anskaffe viktige flydeler, hevdet Zarif i intervjuet.

Helikopteret utviklet i 60-årene

Iran er fortsatt avhengig av amerikanske helikoptre som Bell 212, en sivil versjon av UH-1N «Twin Huey» fra Vietnamkrigen. 

Bell 212. Foto: PH2 BALLARD, Wikimedia Commons

Det var en Bell 212 som styrtet i tett tåke da det skulle forflytte seg i fjellterreng. Denne modellen ble utviklet med doble turbomotorer for det canadiske militæret på slutten av 1960-tallet og introdusert i 1971. Modellen ble raskt tatt i bruk av både USA og Canada.

Sjahens gamle helikoptre

Helikopteret som styrtet på søndag var konfigurert til å frakte medlemmer av regjeringen. Iran var under sjahen en stor innkjøper av Bell-helikoptre og ble Midtøstens største militære helikoptermakt.

Videoen viser øyeblikket da redningsmannskapene fant vraket av Bell 212-helikopteret som styrtet i Arasbaran-skogen nordvest i Iran og drepte president Ebrahim Raisi. Helikopteret skal ha truffet fjellskråningen og eksplodert.

Iranere feiret presidentens død i Oslo

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.