Irans president Ebrahim Raisi. Foto: AP Photo/Vahid Salemi

Irans president Ebrahim Raisi lover et kraftig svar dersom USA skulle finne på å angripe iranske mål som hevn for tre drepte amerikanere i Jordan.

Raisi sa fredag under et besøk i den sørlige provinsen Hormozgan at Iran ikke vil være den som utløser en krig.

Men han advarer andre mot å gjøre det, og det er da spesifikt USA det handler om.

NTB- AFP melder om saken.

– Men hvis et land vil opptre som en brutal bølle, vil den islamske republikken Iran svare resolutt, sa Raisi. Han la til at Irans militære styrke i regionen ikke har vært, eller er, en trussel mot noe land, snarere en kilde til sikkerhet som land i regionen kan stole på og ha tillit til.

– I dag har fienden ikke evne til å gjøre oss noe, siden de vet at våre styrker er mektige og i stand til å svare, sa den iranske presidenten.

Mange vil her sie at Iran i praksis har ført krig lenge i området, gjennom sine håndlangere i de islamistiske terrorgruppene Hizbollah, Hamas og Houtiene.  Hva det nå handler om, er hvorvidt USA vil sette ned foten og gi Iran tydelig svar på de krigshandlingene de i lengre tide har hatt ansvaret for.

Tre amerikanske soldater ble drept under et droneangrep mot en amerikansk forlegning i Jordan sist søndag.

President Joe Biden har lagt skylden på Iran-støttede islamistgrupper og sier at USA har bestemt seg for en motreaksjon. Han har ikke gitt detaljer om et mulig angrep.

Til tross for den iranske presidentens skryt omkring egne militære styrker, er det få som tror Iran vil makte å stagge et militært angrep fra USA. Til det er de kvalitative forskjellene i landenes militærapparater for store.

Men dette bildet forstyrres noe av foruroligende meldinger om at Iran nå er svært nær å få på plass sin egen atombombe, se Documents sak under.

Les også: 

Bidens hender er bundet, Iran er en de facto atommakt

Bestill fra Document i dag:

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.