To fanatiske islamske regimer, Iran og Afghanistan, er i tottene på hverandre om fordelingen av vannet i Helmand-elven som renner inn i Iran fra Afghanistan. Konflikten har kostet minst tre mennesker livet og flere er såret. 

Forsterkende sekteriske motsetninger

Selv om Iran er sjia- og Afghanistan sunnimuslimer, er det ikke en sekterisk konflikt, men sunni/shia-motsetningene kan bidra til å forsterke konflikten. 

Jerusalem Post melder at to iranske grensevakter og en Taliban-kriger ble drept, mens Al Jazeera skriver med henvisning til den halvoffisielle avisen Tehran Times, at tre iranske grensevakter er drept.

Iran hevder at Taliban skjøt først mens Taliban hevder det motsatte.

– Lørdag skjøt iranske grensestyrker mot Afghanistan i Nimroz-provinsen. De ble møtt med reaksjoner, ifølge en talsmann for det afghanske innenriksdepartementet.

– Vil bekjempe Iran med lidenskap

Søndag truet Taliban med å erobre Iran. I en video frigitt av Taliban advarte en høytstående kommandør at Taliban vil bekjempe Den islamske republikks revolusjonsgarde «med større lidenskap» enn de bekjempet de amerikanske styrker.

– Taliban vil snart erobre Iran hvis lederne gir grønt lys.

Da amerikanerne i hast forlot Afghanistan efterlot de militært utstyr for syv milliarder dollar – pansrede kjøretøyer, fly, panservernmissiler etc. – som Taliban har innlemmet i sine egne styrker. Grensen mellom Iran og Afghanistan er lang, porøs og lett bevoktet. De fleste iranske styrker befinner seg på den andre siden av landet hvor de sliter med urolige minoriteter og hvor mullaene frykter israelske angrep på Irans atomanlegg.

Taliban har nu 200.000 soldater under våpen. De kan være i stand til å innlemme flere hundre tusen som tidligere tilhørte den afghanske hær ved å tilby dem lønn. Taliban kan stille med en formidabel styrke om de skulle velge å mobilisere.

En Taliban-video som håner Irans president Ebrahim Raisi, har gått mye rundt på sosiale medier. Taliban-generalen Mubeen Khan fyller en gul vannkanne – hvilket symboliserer Talibans selvmordsaksjoner – og sier sarkastisk:

– Mr. Raisi, ta denne vannkannen og la være å angripe, vi er skrekkslagne.

For Taliban er krig en naturtilstand, de har avanserte amerikanske våpen og troppene er herdet efter å ha kjempet siden 2001. Den iranske hær har ikke vært involvert i større kamper siden slutten av krigen mellom Iran og Irak i 1988.

Iranske medier har ikke forklart hva sammenstøtene dreier seg om og myndighetene ønsker ikke å skremme opp folket. I én rapport hevder de at de har å gjøre med de vanlige mistenkte, narkotikasmuglere. 

I mai advarte Raisi Taliban om ikke å krenke Irans rettigheter til Helmand-elven som deles mellom de to landene. 

– Jeg advarer Afghanistans makthavere om umiddelbart å gi folket rett til vann. Ta mine ord på alvor nu og kom ikke senere med klager.

I 1973 ble det signert en traktat mellom de to landene om at Afghanistan skulle la en viss mengde vann tilflyte Iran. Elven har sin kilde i Afghanistan.

Det hevdes at Afghanistan har brutt traktaten og at Iran bare har mottatt fire prosent av det vannet de har krav på.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.