Prins Harry var utplassert i Afghanistan ved to anledninger, som Forward Air Controller i 2007 og som Apache-helikopter co-pilot og skytter i 2012–2013. Han har skapt kontroverser ved i sine memoarer «Spare» å avsløre at han drepte 25 mennesker i Afghanistan mens han tjenestegjorde i den britiske hær.

Flere utdrag av memoarene er nå ute som følge av at boken ble utgitt for tidlig i Spania.

Sjakkbrikker

Prins Harry, hertugen av Sussex, var på to oppdrag i Afghanistan og der tok han livet av 25 Taliban-terrorister. Ifølge hans erindringer tenkte han på de 25 målene som «sjakkbrikker», ikke «mennesker».

Den kongelige briten hevder at han hverken føler stolthet eller skam over handlingene. Han så hver eneste video av sine drap når han kom tilbake til militærbasen. Et videokamera på Apache-helikopteret registrerte oppdragene i sin helhet.

Fremmedgjøring

I erindringene påpeker han at det ikke er mulig å drepe hvis du tenker på dem som «mennesker» – og han takker den britiske hær for å ha lært ham å fremmedgjøre talibanerne.

– Fra dag én gjorde jeg det til et mål aldri å gå til sengs med tvil om jeg hadde gjort det rette; om at jeg hadde skutt mot Taliban og bare Taliban, uten sivile i nærheten.

– Jeg ønsket å returnere til Storbritannia med alle mine lemmer, men mer enn det ønsket jeg å komme hjem med samvittigheten i behold. Så mitt tall er 25. Det er ikke et tall som fyller meg med tilfredshet, men det plager meg heller ikke.

Som videospill

Prins Harry har sammenlignet sine oppdrag med videospill og fortalt at han er vant til krigsspill. 

– Jeg er en av dem som elsker å spille PlayStation og Xbox, så med mine tommelfingre liker jeg å tro at jeg er ganske nyttig.

9/11-angrepet og hans personlige møter med ofrenes familiemedlemmer, gjør at prinsen ikke føler skyld for dem han har drept. Han omtaler Taliban og dets sympatisører som «menneskehetens fiender».

«Kaptein Wales» 

Harry var først utplassert i Afghanistan i 2007, men ble tilbakekalt etter at hans tilstedeværelse ble avslørt av media. Han var kjent som kaptein Wales i militæret, og jobbet som co-pilot og skytter.

Hans annet opphold i Afghanistan ble ikke holdt hemmelig og Taliban gjorde flere forsøk på å drepe ham. Talibans talsmann Zabihullah Mujahid fortalte Reuters i september 2011 at de satte alt inn på å drepe eller kidnappe ham.

Taliban ser annerledes på det

Talibans leder Anas Haqqani har kommentarer til den britiske prinsens åpenhjertighet: 

– Mr. Harry! Dem du drepte var ikke sjakkbrikker, de var mennesker; de hadde familier som ventet på at de skulle vende hjem. Blant afghanernes mordere er det ikke mange som har din anstendighet til å avsløre sin samvittighet og tilstå sine krigsforbrytelser.

– Sannheten er det du har sagt: Vårt uskyldige folk var sjakkbrikker for dine soldater, militære og politiske ledere. Likevel ble du beseiret.

– Jeg forventer ikke at Den internajonale krigsforbryterdomstolen eller at menneskerettighetsaktivistene vil fordømme deg, de er døv og blind for deg. Men forhåpentligvis vil grusomhetene gå inn i menneskehetens historie.

Risikerer livet

Kommentatorer sier at prinsen risikerer livet med sine eksplosive avsløringer. Flere har skjelt ham ut for å sette livet i fare ved å taliban-avsløringene.

– Harrys påstand om at han drepte 25 talibanere er et absolutt mareritt for sikkerhetsteamene hans. Hvor dum kan du være? 

– Glad i deg prins Harry, men du må holde kjeft! Får meg til å lure på hvem han henger sammen med. Hvis det var gode mennesker ville noen ha fortalt ham at han må tie stille.

Myndighetene tier om sånt

På grunn av mulige trusler mot soldater og deres familier identifiserer ikke USA, Storbritannia og andre land soldatene som bekjemper islamistiske terrorister. For eksempel er US Navy Seals som drepte Osama bin Laden i Pakistan, aldri offisielt identifisert av amerikanske myndigheter.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.