En gang i tiden var det Hizbollah som bombet den amerikanske ambassaden i Beirut. Nå er det den iranske ambassaden som utsettes for selvmordsangrep. Tidene skifter.

LIBANON.beirut.iran

Målet kunne like gjerne vært Hizbollah. Hizbollah ble angrepet på hjemmebane både i juli og august.

Angrepet settes i forbindelse med Assad-styrkenes fremgang på slagmarken. Syrisk TV meldte at regjeringsstyrker hadde gjenerobret byen Qara som ligger nær den libanesiske grensen. 10.000 syriske sivile flyktet over grensen.

Hizbollah og Iran støtter Assad-regimet, er lojalt enn noen gang. Dets fiender slår til mot myke mål i Libanon.

Abdullah Azzam-brigadene påtok seg ansvaret. Det er en gruppering med tilknytning til al-Qaida som finnes i flere land i Midtøsten.

Med slike angrep stiger risikoen for at Libanon kan styrtes ut i en ny borgerkrig. Det vil i så fall være en krig som vil være del av en større regional krig, og det kan bli enda mer ødeleggende for Libanon enn den 15 år lange borgerkrigen. Dagens krig er en krig by proxy, og det er en sekterisk krig: Iran, Assad og Hizbollah står mot sunni-ekstreme som al-Qaida, og Saudi-Arabia og Qatar. Dvs. at motstanderen har hensynsløshet og store ressurser.

Hizbollah og Iran forsøker å fremstille det som at en allianse bestående av al-Qaida, USA, sunnistater som Saudi-Arabia, og Israel har rottet seg sammen mot shiaene, forsvart av Iran. Det er en story som rommer en kjerne av sannhet, for de vil alle bli kvitt Assad og svekke Iran. Men der stopper også enigheten. Al Qaida-gruppenes nærvær garanterer at USA aldri vil involvere seg i Syria.

Iranske diplomater ble offer for Taliban da disse erobret Mazar e-Sharif i Afghanistan. Flere iranere ble drept og det ble aldri glemt. Det kommer heller ikke dette angrepet til å bli. Den iranske kulturattacheen ble drept.

En talsmann for iransk UD skyldte på sionistene og deres leiesvenner.

 

“[The bombings are] an inhumane crime and spiteful act done by Zionists and their mercenaries,» ministry spokeswoman Marzieh Afkham told IRNA news agency.

Men syrisk TV hadde en henvisning til stanken av petrodollar, dvs. Saudi-Arabia.

“The odor of petrodollars is rising from the attacks in Syria, Lebanon and Iraq,” the agency added, in an apparent reference to Saudi Arabia.

Speaking to Al-Manar Television, Syria’s Information Minister accused the Saudi and Israeli intelligence of being behind the attack.

Motsetningene shia-sunni finnes også i Norge, selv om de er lite omtalt. En leser skrev inn og fortalte om demoen som gikk gjennom Oslo lørdag, på Ashura-dagen. Her bar noen en referanse til sunni-terror.

 

…..flere enn 1000 mennesker gikk i tog fra Oslo S til Stortinget. Ifølge utdelt info fra arrangøren ‘ble Imam Hussain, barnebarnet til profet Muhammed, hans familie og tilhengere terrorisert og drept i menneskehetens største tragedie’ denne dagen i år 680 e.Kr. Det var spesielt å observere denne menneskemassen bevege seg oppover mot Stortinget. Først svart flagg og banner, så mørkledde kvinner med små barn. Alle kvinnene hadde svart hijab. Så kom mennene. De bar på flere plakater, på en stod det ‘Wahabisme = terror’.

Skulle den sekteriske krigen spre seg til flere land, vil spenningsnivået forplante seg til Europa.

 

http://www.nytimes.com/2013/11/20/world/middleeast/blast-hits-shiite-area-of-beirut.html?pagewanted=2&_r=0

http://www.dailystar.com.lb/News/Lebanon-News/2013/Nov-19/238298-iranian-envoy-says-israel-behind-blasts-near-iran-embassy.ashx#ixzz2l6TyrFwc

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂