Nestleder for Hizbollah, sheik Naim Qassem, avlegger stemme søndag 6. mai. Ved siden av ham står Hizbollah-kandidat Amin Sherri. Foto: Mohamed Azakir/Reuters/Scanpix

Hizbollah og dets allierte ligger an til å vinne minst 67 representanter av 128 i Libanons nasjonalforsamling. Det viser foreløpige resultater fra søndagens valg som var det første med proporsjonal representasjon, i stedet for winner takes all.

Det skulle vært holdt valg i 2013, men det hoppet man over fordi man ikke kunne bli enig om ny valglov.

Forholdstallsvalg har gitt fremgang for Hizbollah, som både er et politisk parti og en væpnet milits. I henhold til en avtale som ble inngått, skulle Hizbollah blitt avvæpnet, men ingen har turt å håndheve vedtaket. Det samme gjelder deres allierte Hamas i Gaza. De skulle også gitt fra seg våpnene for å kunne stille til valg, ifølge Oslo-avtalen.

Hezbollah’s powerful position in Lebanon reflects Iran’s regional ascendancy in territory stretching through Iraq and Syria to Beirut. It is an enemy of neighboring Israel and classified as a terrorist group by the United States.

Hizbollah-blokken får simpelt flertall, men ikke totredels flertall som ville gjort det mulig å endre grunnloven.

Men siden Hizbollah har sin egen hær og Iran i ryggen, vil balansen tippe i favør av Hizbollah.

En annen side ved valget er at det nå kommer inn personer som er tette forbundsfeller av Syrias president Bashar al-Assad. Syria hadde militær kontroll over Libanon fra borgerkrigens slutt og frem til 2005. Offentlige personer som motsatte seg syrisk dominans, ble likvidert.

I 2005 ble statsminister Rafik al-Hariri, lederen av sunni-blokken, sprengt i lufta i Beirut. Det førte til en så sterk reaksjon at syrerne måtte trekke seg ut. Syrernes forbundsfeller ble satt i karantene. Nå er de tilbake i maktens korridorer.

Hezbollah-backed winners include Jamil al-Sayyed, a retired Shi’ite general and former Lebanese intelligence chief who is a close friend of Syrian President Bashar al-Assad, according to the unofficial results.

Sayyed was one of the most powerful men in Lebanon in the 15 years of Syrian domination that followed the 1975-90 civil war.

At least five other figures who held office during the Syria-dominated era returned to parliament for the first time since Syrian forces withdrew from Lebanon after the assassination of Rafik al-Hariri, Saad’s father, in 2005.

Faisal Karami, the son of the late pro-Syrian Prime Minister Omar Karami, won a seat for the first time.

Når Assad og Teherans venner gjør comeback betyr det at Assads metoder også kommer tilbake, ikke at de har vært langt unna. Det er dårlig nytt for et uavhengig Libanon.

Det var små lysglimt: Samir Geageas kristne Lebanese Forces, doblet sine mandater fra åtte til 15. Men den store ulykken for de kristne er at de er splittet. Michel Aouns Free Patriotic Movement støtter Assad.

Hariri gikk tilbake i sunni-områder og det var et slag i ansiktet på ham. Hariri støttes av Saudi-Arabia.

Hezbollah-backed Sunnis did well in Beirut, Tripoli and Sidon, strongholds of Hariri’s Future Movement, the preliminary results showed. The pro-Hezbollah al-Akhbar newspaper called it “the slap” for Hariri on its front page.

Libanons store ulykke er fragmenteringen og et politisk system som er blokkert. For å gi alle store grupper representasjon sier grunnloven at statsmnisteren skal være sunni, presidenten kristen og presidenten i nasjonalforsamlingen shia. Men dette er en falsk representasjon.

Hizbollah, Assad og Iran er vinneren. Hizbollah er militært styrket og har fått store mengder våpen fra Iran. Samtidig har Iran etablert seg militært i Syria. Iran projiserer makt som aldri før. Det vil gjøre Hizbollah mer utfordrende overfor Israel.

Israel har sagt det ikke kommer på tale å la Iran få etablere brohoder i Syria. Det ligger en til flere små og store showdowns.

Irak skal holde valg 12. mai og det ser ut til at valget står mellom tre statsministerkandidater som alle støtter Iran.

Iran føler at de vinner på alle fronter og det vil prege deres holdning til USA i drakampen om atomavtalen.

 

Hezbollah allies gain in Lebanon parliament: unofficial results