Kommentar

Regjeringen i Libanon går av mens titusener av mennesker demonstrerer i Beiruts gater. Statsminister Omar Karami valgte å gå av i forbindelse med en mistillitsavstemning i nasjonalforsamlingen. Bakgrunnen er attentatet på Karamis forgjenger, Rafik Hariri.
Folk i Beirut jubler over Karamis avgang. De krever at også president Lahoud må gå. Dette minner om Georgia og Ukraina. Håpet er at Libanon får en ny og mer uavhengig regjering, ikke marionetter for Syria, som Karamis regjering har vært, og som Lahoud er. Regjeringen nedla for noen dager siden forbud mot demonstrasjoner og ga sikkerhetsstyrkene instruks om å stanse alle tilløp til det, men det har libaneserne gitt blaffen i. Regjeringens avgang er en stor oppmuntring for demonstrantene og opposisjonen. De vil vite sannheten om drapet på Hariri og blit kvitt Syrias innblanding. «Independence 05» er slagordet, muslimer og kristne står sammen.

«We want to know who killed the man who rebuilt Lebanon. We want the Syrian forces to withdraw. We are here and we will stay. All Lebanon’s sects are here and no one will divide us.» (reuters)

Protesters have gathered at Beirut’s central Martyrs’ Square, which they dubbed Freedom Square, ever since Hariri’s assassination on Feb. 14 to demand Syria pull its 14,000 troops out of its neighbour and the government it backed resign. Heeding an opposition call for a general strike, banks, schools and public and private businesses shut down on Monday to coincide with the heated parliamentary debate on Hariri’s killing in a huge blast two weeks ago. That debate was meant to end in a vote of no-confidence, which the government was expected to survive. But protesters were jubilant when Karami stepped down instead.

«Karami has fallen, your turn will come, Lahoud, and yours, Bashar,» the demonstrators chanted, referring to Lebanese President Emile Lahoud and his Syrian counterpart Bashar al-Assad.

Lebanese ministers forced to quit

Karami Announces Cabinet’s Resignation!