2005_10_21t022836_450x374_us_lebanon_syria_report.jpg

Detlev Mehlis’ rapport er knusende: Bak attentatet på Libanons eks-statsminister Rafik Hariri sto en stor organisasjon. Den sier uttrykkelig at bevisene peker i retning Syria. Bashar al-Assads regime kan neppe overleve. Det er fullstendig isolert.

Libanons Daily Star skriver: Syria og Midtøsten vil ikke være det samme etter Mehlis-rapporten.

Frankrike og USA har i fellesskap lagt frem resolusjoner i Sikkerhetsrådet som truer med sanksjoner.

For Damaskus må det gi ytterst dårlige nerver å vite at dette bare er begynnelsen: det internasjonale samfunn vil kreve en rettssak utenfor Syria, enten i Libanon eller en FN-domstol.

Mer er i vente: Spesialutsending Terje Rød-Larsen skal legge frem en rapport om hvordan Syria har oppfylt resolusjon 1559 om tilbaketrekning fra Libanon. Den skulle kommet samtidig med Mehlis-rapporten, men er utsatt, trolig for å la rapporten synke inn. Trolig vil Rød-Larsen anbefale at FN krever at Hizbollah og palestinerne avvæpnes.

Et regimeskifte i Syria vil være en enorm seier for USA. Syrerne har drevet sitt dobbeltspill hele tiden: med forsikringer om samarbeid, samtidig som jihadistene har hatt mer eller mindre fri passasje.

Fra rapportens konklusjon:

7. It is the Commission’s view that the assassination of 14 February 2005 was carried out by a group with an extensive organization and considerable resources and capabilities. The crime had been prepared over the course of several months. For this purpose, the timing and location of Mr. Rafik Hariri’s movements had been monitored and the itineraries of his convoy recorded in detail.

8. Building on the findings of the Commission and Lebanese investigations to date and on the basis of the material and documentary evidence collected, and the leads pursued until now, there is converging evidence pointing at both Lebanese and Syrian involvement in this terrorist act. It is a well known fact that Syrian Military Intelligence had a pervasive presence in Lebanon at the least until the withdrawal of the Syrian forces pursuant to resolution 1559. The former senior security officials of Lebanon were their appointees. Given the infiltration of Lebanese institutions and society by the Syrian and Lebanese intelligence services working in tandem, it would be difficult to envisage a scenario whereby such a complex assassination plot could have been carried out without their knowledge.

bilde: Libanons president Emile Lahoud (t.v.), leder av republikanergarden Mustafa Hamdan (senter) og avdøde Rafik Hariri (t.h) på udatert bilde. Hamdan var en av hovedmennene bak attentatet, og mye tyder på at Lahoud var «in the know». (reuters)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂