Så er katten ute av sekken: det var Hizbollah som sto bak drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri og mange andre i hans følge.

Det er konklusjonen til det spesielle FN-tribunalet som har etterforsket attentatet i en årrekke.

Tiltalene er overlevert Libanons riksadvokat, som ikke vil si noe, men navnene har lekket ut. Fire Hizbollah-kommandanter organiserte attentatet.

Its contents were not formally released but judicial sources told The Daily Telegraph that Hizbollah’s senior military commander, Mustapha Badreddine, was accused of masterminding Mr Hariri’s killing.
Hizbollah’s commander in south Lebanon, Salim al-Ayyash, is accused of carrying out the attack, along with two other men, named as Hassan Issa and Assad Sabra.
Mr Badreddine, who was jailed on terrorism charges in Kuwait in 1983, is the cousin and brother-in-law of Imad Mughniyeh, the former Hizbollah military commander assassinated in Damascus in 2008.

Mr Ayyash is considered a hero in party circles for his role in the 2006 war between Hizbollah and Israel, when he was among the leaders who helped repel the Israeli advance across southern Lebanon.

Rafik Hariri ble drept 14. februar 2005. 23 andre i hans følge ble også drept.

Protestene var så sterke at Syria ble tvunget til å trekke seg ut av Libanon. Syria var i flere år hovedmistenkt. Men for to år siden sto det en artikkel i der Spiegel om at Hizbollah kunne ha stått bak.

En av telefonene som ble brukt under planleggingen viste seg å tilhøre en Hizbollah-mann. Han hadde falt for fristelsen til å ringe sin kjæreste etter attentatet. Dermed kunne etterforskerne begynne å nøste.

The Lebanese police captain seconded to the investigation who uncovered the secret Hizbollah network, Wissam Eid, was himself killed by a car bomb in 2008.

Etterforskningen har hengt som et Damoklessverd over Libanon siden avsløringen i der Spiegel. Hizbollah har truet med represaler. De tiltalte vil aldri bli utlevert eller stilt for retten så lenge Hizbollah sitter ved makten.

Najib Mikati, the new prime ministerm who replaced Mr Hariri junior earlier this year, said in a televised address that although Lebanon wanted to find the truth behind the killing, he would not allow the indictment to destabilise the country.
«Now we are facing a new reality and must put the country’s unity before everything else,» he said.
He presides over a Cabinet dominated by Hizbollah and its allies in the so-called March 8 coalition. Shakib Qortbawi, the justice minister, told The Daily Telegraph that no agreement had been reached on how to proceed.

Lebanon braces itself for Hizbollah backlash as senior operatives accused of Hariri assassination
Lebanon was last night braced for a violent reaction from Hizbollah after senior operatives from the militant group were accused of masterminding the assassination of the former Prime Minister Rafiq Hariri six years ago.