Nytt

Var det Assad som sprengte den tidligere libanesiske finansministeren Mohamed Chatha i luften fredag morgen? Mange er tilbøyelig til å tro det.

Chatah var på vei til et møte i 14. mars-bevegelsen, som er motstander av Syria. Til bevegelsen hører moderate sunnier støttet av Sadui-Arabia.

Mot dem står 8. mars-bevegelsen, anført av Hizbollah og støttet av Iran. Hizbollah har den senere tid gjort krav på de samme ekstraordinære fullmakter som Syria tidligere påberopte seg. M.a.o.  å kunne opptrre som en stat i staten.

In his last statement on Twitter, posted shortly before today’s blast, Chatah, a Sunni Muslim, wrote that Hezbollah “is pressing hard to be granted similar powers in security & foreign policy” that Syria exercised in Lebanon for 15 years.

Hvis man motsetter slike privilegier, blir man en dødsfiende.

Det ligger mer symbolikk i tidspunktet for attentatet.

 Chatah’s assassination came two weeks before the U.N.- backed Special Tribunal for Lebanon begins the trial of four Hezbollah suspects over the 2005 killing of Hariri’s father, former Prime Minister Rafik Hariri.

“This is a message of terror to Lebanon,” Saad Hariri said in a statement on Future TV, adding that those responsible for assassinating Chatah were the same who killed his father.

 Det som gjør situasjonen annerledes enn i 2005 er borgerkrigen i Syria som har blitt en sekterisk krig. Det gjør at enhver bombe risikerer å utløse et ragnarok like ille som borgerkrigen som varte i 15 år.

 “This comes in the context of the Sunni-Shiite conflict triggered by the war in Syria,” Sami Nader, a professor of international relations at Beirut’s St. Joseph University, said in a telephone interview. This blast was a “direct message to the moderate Sunnis in Lebanon and their Saudi supporters,” he said.

http://www.businessweek.com/news/2013-12-27/beirut-blast-killing-ex-minister-shows-creeping-syrian-divisions