FN-rapporten slår fast: Det var Syria som drepte Rafik Hariri og 21 andre den 14. februar. -Men vi har ikke slik teknologi, forsvarte den syriske representanten seg på BBC. -Tror du det er noen som tror på deg, svarte programlederen.

Mehlis-kommisjonen har intervjuet 500 mennesker. Den har hatt 93 mennesker i arbeid, og vil ventelig få forlenget sitt mandat med et halvt år, en nødvendighet med den uthaling Damaskus viser.

Joshua Landis skriver anerkjente www.syriacomment.com. Han er heller ikke i tvil om hvem som drepte Hariri, og siterer Warren Hoges artikkel i Nytimes.

His report said the information «points directly at perpetrators, sponsors and organizers of an organized operation aiming at killing Mr. Hariri, including the recruitment of special agents by the Lebanese and Syrian intelligence services, handling of improvised explosive devices, a pattern of threats against targeted individuals and planning of other criminal activities.»

To vitner har fortalt at alle dokumenter vedrørende Hariri-attentatet er blitt ødelagt i Damaskus. En syrisk tjenestemann har offisielt sagt at det ikke finnes dokumenter om Hariri. Mehlis-kommisjonen har likevel greid å bygge opp en svær databank, og samarbeider tett med Interpol og andre lands etterretningstjenester. Blant annet har man identifisert Mitsubishi-bilen som sprengte Hariri og følge i lufta. Den ble stjålet i Japan! av alle steder, og fraktet til Libanon via Emiratene. Attentatet var meget profesjonelt utført: Hariris bil var utstyrt med en jammer, som skulle hindre noen i å fjernutløse en bombe. Men attentatmennene hadde utstyr som satte den ut av funksjon.

Mehlis-kommisjonen kan dokumentere at syrerne drev omfattende avlytting og overvåking av Hariris bevegelser i tiden før attentatet:

It said it had discovered «stark evidence» of how thoroughly Syrian intelligence undertook widespread surveillance operations in Lebanon that included close monitoring of Mr. Hariri and wiretapping of his telephone conversations.

Kommisjonen har ikke hatt mandat til å etterforske alle drapene som har fulgt etter at Hariri ble drept. Alle syrisk-kritiske. Men den har likevel kommet over oppsiktsvekkende materiale om at Syrias mektigste mann, Bashar al-Assads svoger og sjef for den militære sikkerhetstjenesten, Asef Shawkat, smuglet våpen og sprengstoff inn i Libanon etter drapet på Hariri, for å skape kaos.

It said that a series of bombings in Lebanon since the Hariri assassination had not been part of its investigation. But it said it had uncovered new evidence that a high-level Syrian official supplied arms and ammunition to people in Lebanon to stage terrorist attacks «in order to create public disorder in response to any accusations of Syrian involvement in the Hariri assassination.»

Denne tjenestemannen kan vanskelig være noen annen enn Shawkat. Hans navn sto også i den første rapporten i oktober, men navnet ble strøket av legale grunner i siste liten, men ikke grundigere enn at det lot seg avdekke.

At kommisjonen sier bølgen av attentater går tilbake på syrisk initiativ, for å straffe alle forsøk på å gi Syria skylden for Hariri, sier det meste. Det er rule by fear. Midtøstens tyranniske tradisjon på sitt verste. Den føler seg nå presset og slår tilbake med det eneste den kan: vold.

Mehlis Again Says Syria Was Behind Lebanon
Assassination

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂