Kommentar

Resolusjonsforslaget som USA og Frankrike legger frem for Sikkerhetsrådet, pålegger Syria å gjøre alt som skal til for å oppklare drapet på Rafik Hariri. Det vil i denne sammenheng si alt som tyske Detlev Mehlis og hans folk ber om. Det er løkka rundt halsen for Bashar al-Assad.

Resolusjonen sier at syriske tjenestemenn høyst sannsynlig var innblandet i attentatet på Rafik Hariri. Attentatet kunne ikke ha funnet sted ellers, heter det. Samme gjelder libanesiske tjenstemenn.

Den konstaterer at Syrias mangel på samarbeid har hindret etterforskningen, og at syriske tjenestemenn har forsøkt å villede kommisjonen, ved å gi falske eller uriktige opplysninger.

Så kommer betingelsene for fremtidig samarbeid:

Decides) that all individuals who have been designated or might be designated in the future by the Commission as suspected of involvement in the planning, sponsoring, organization or perpetration of this terrorist act shall be subject to the following measures upon notification of such designation to the Security Council:

– (Decides that) Syria must detain those Syrian officials or individuals whom the Commission might consider as suspected of having been involved in this terrorist act, and make them fully and unconditionally available to the Commission.
— Syria must allow the Commission to interview Syrian officials or other individuals that the Commission deems relevant to the inquiry outside of Syria and/or outside the presence of any other Syrian official if the Commission so requests. (afp)

Syria pålegges å anholde og utlevere alle personer som kommisjonen ber om. Punktet om frysing av penger og transitforbud er av mindre betydning.

Til slutt pålegges Syria å stanse all innblanding i Libanon, og det henvises også til terrorvirksomhet.

Hvis resolusjonen blir vedtatt, vil den i praksis tvinge Syria i kne. Regimet vil bli nødt for å utlevere de mistenkte, og det vil si Bashar al-Assads egen bror og svoger. Da spøker det for regimet.

Les også

-
-
-
-
-