Tre helikoptre som fraktet Irans president og utenriksminister tilbake fra et besøk i Aserbajdsjan har vært utsatt for en ulykke. Uttrykket «hard landing» brukes, men det er ting som tyder på at det skal dekke over noe mer alvorlig.

Iranske myndigheter uttaler seg stadig mer pessimistisk. Deres liv er i fare sier en tjenestemann til Reuters. Han ville neppe uttalt seg så pessmistisk hvis det ikke var grunn til det.

– Vi er optimistiske, men informasjonen som kommer fra ulykkesstedet, er bekymringsfull, sier tjenestemannen videre.

«Informasjonen som kommer fra ulykkesstedet» gir grunn til bekymring, kan tyde på at Teheran vet at helikopteret med presidenten har styrtet. Totalitære regimer pleier å forberede publikum og verden på dårlige nyheter med slike forblommede vendinger.

Det begynte med at iranske medier brukte uttrykket «hard landing». Det vakte mistanke om at man vil vinne tid på å summe seg og forberede neste trekk hvis det hadde skjedd noe alvorlig.

Det punktet ser ut til å ha inntrådt: Det har inntrådt noe alvorlig, men er presidenten skadet og i så fall hvor alvorlig, eller er han død? Hva med utenriksministeren?

Innenriksministeren sa for en stund siden at de ennå ikke hadde lykkes å ta seg frem til ulykkesstedet og man ikke kjente tilstanden til presidenten. Det er tåke og dårlig vær i området. Men nå høres det ut som de vet.

Ebrahim Raisi og Hossein Amir-Abdollahian hadde vært på besøk i Aserbajdsjan for å innvie en ny dam.

«Noen av presidentens ledsagere i dette helikopteret var i stand til å kommunisere med det sentrale hovedkvarteret, noe som ga håp om at hendelsen kunne ha endt uten tap av menneskeliv», skrev Irans nyhetsbyrå Tasnim i et innlegg på X.

Redningsmannskaper som forsøkte å nå frem til helikopteret, ble hindret av dårlige værforhold, rapporterte Associated Press, som siterte iranske medier. Det var kraftig tåke rundt tidspunktet for hendelsen.

Her er det flere illevarslende tegn. Iranske medier dekker ulykken nonstop og ber om bønner.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.