Ikke før har Biden reist hjem før Putin og Erdogan kommer sammen i Teheran til det som minner mistenkelig om et anti-vestlig toppmøte. Smilet på Putins lepper er ikke til å ta feil av. Han er ved å feste grepet om Europa.

Sanksjonene skulle tvinge Russland i kne. Nå er det EU som våkner til en ny hard realitet: Industrien kan måtte redusere og befolkningen forberede seg på enda høyere energipriser. Det er helt andre toner som kommer fra politikerne nå enn for bare et par måneder siden.

Hvordan kunne de tro at de skulle kunne fase ut russisk gass i et tempo som passet dem?

Berlingskes Europa-korrespondent Solveig Gram Jensen skriver som om Putin har en djevelsk glede av å pine europeerne. Det har ikke gått opp for henne at dette er slik man handler i krig. Men hun vet å smøre på litt apokalypse. Den er aldri langt unna.

Vi kommer til at svede om sommeren. Fryse om vinteren. Og være fattigere hele året.

Mens ukrainerne i snart fem måneder har ydet det ultimative offer på slagmarken, begynder krigen at have konsekvenser i EU.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har længe raset over EUs sanktioner og støtte i form af våben til Ukraine. Nu tyder alt på, at han planlægger en djævelsk hævn.

https://www.berlingske.dk/europa/nu-udfolder-putin-sit-slutspil-for-eu-vi-kommer-alle-til-at-betale-prisen

Byråene skrev at Erdogan, Putin og president Ebrahim Raisi ville diskutere «regionale problemer» som situasjonen i det nordlige Syria.

Men dette er detaljer. De tre la det store strategiske spillet: Hvordan utmanøvrere Vesten i Ukraina, men også geopolitisk. Gevinsten for Iran kan meget vel bli en atombombe. Det bryr hverken Nato-landet Tyrkia eller Putin seg om.

Russian President Vladimir Putin, left, Iranian President Ebrahim Raisi, center, and Turkish President Recep Tayyip Erdogan pose for a photo prior to their talks at the Saadabad palace, in Tehran, Iran, Tuesday, July 19, 2022. (Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Tyrkia er blitt en rogue nation under Erdogan, en troløs alliert for Vesten. Erdogan leverer droner til Ukraina, men han leverte også droner til Aserbajdsjan, som nå skal doble gassleveranse til EU.

Armenske soldater er ved å trekke seg ut av Nagorno Karabakh og da vil heller ikke sivile armenere kunne bli boende. Muslimske Aserbajdsjan har beseiret kristne Armenia.

At toppmøtet fant sted i Teheran var i seg selv av stor betydning. Biden var lørdag i Riyadh. En svak, senil president som ikke tas alvorlig. For saudierne er ikke dette en alliert de kan lene seg mot. Det var tvert imot pinlig og stilte dem i forlegenhet. Det er langt mer offensiv energi på toppmøtet i Teheran. I rivaliseringen med Iran er det 2-0 til mullahene.

Biden-regimet er ikke gode på sikkerhetspolitikk. Det ydmykende tilbaketoget fra Afghanistan er ikke glemt.

Det var en fjerde deltaker usynlig til stede på toppmøtet: Kina. Kina har inngått vennskapsavtale med Iran.

Vi ser altså dannelsen av en front mot Vesten og ett av medlemmene er med i Nato. Det kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse. Erdogan vil gjenreise det ottomanske riket og det under islams banner. Han bruker Nato så lenge det tjener hans interesser. Så langt er han ikke blitt stilt til ansvar av vestlige land, men kan herje som han vil og kreve våpenleveranser og utlevering av et syttitall kurdere.

Før toppmøtet inngikk Gazprom og det nasjonale oljeselskapet en avtale om utbygging av iransk gass til 40 milliarder dollar.

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.