Britenes tidligere og kortvarige stasminister Liz Truss går til frontalangrep på klimaeliten i et meningsinnlegg i The Telegraph.

Bakgrunnen er en politisk elite som var grepet av klimafeber, og som med sitt «grønne» fokus ødela britisk økonomi, ifølge den tidligere statsministeren.

COP26 handlet mest av alt om å blidgjøre den grønne lobbyen ved å gjøre en storslagen gest for å oppnå kortsiktig popularitet uten å endre det grunnleggende. Det var en miljøpolitisk dydsposering der skattebetalerne måtte ta den store regningen.

I 2018 var Truss viseminister i det britiske Finansdepartementet (Treasury), som har ansvaret for å holde kontroll over de offentlige utgiftene. Med en estimert prislapp på over 200 millioner pund stilte Truss seg sterkt tvilende til om regjeringen burde prioritere å arrangere COP26 i Glasgow.

«Hadde jeg trodd at konferansen ville utgjøre noen forskjell, ville jeg kanskje vært mer positiv», skriver Truss.

Men resten av regjeringen var grepet av klimafeber. Når de ikke poserte for selfies med Greta Thunberg, var de opptatt med å forby vedovner og plastsugerør. Etter David Camerons «hug a husky»-fase hadde vi ikke gjort noe for å reversere Labours statlige klimapolitikk. Da Theresa Mays regjering gikk av i 2019, hadde vi forpliktet oss til bindende klimamål uten å diskutere konsekvensene.

Britiske familier må betale prisen, skriver Truss, som mener tiltakene har liten effekt på klimaet. Hun nekter å akseptere utopien om at Net Zero-tiltakene vil skape økonomisk vekst.

Dette er åpenbart ikke sant, og det er ønsketenkning.

National Grid anslår for eksempel at det vil koste 3000 milliarder pund å avkarbonisere elektrisitetssystemet.

Avgangen til Liz Truss er en advarsel til andre politiske ledere i Europa

Dette rammer både husholdningene og næringslivet hardt. Løsningen er, ifølge Truss, å revitalisere satsningen på stabil energi. Men selv ikke Truss avviser totalt utvikling av såkalt fornybar energi.

Storbritannia bør ha som mål å bli energiuavhengig innen 2040 ved hjelp av olje og gass, kjernekraft og fornybar energi.

Truss mener det er idiotisk at britene importerer LNG fra USA, som er fremstilt ved såkalt fracking, mens de ikke tillater fracking på britisk jord.

Den største trusselen mot miljøet og vår frihet og sikkerhet er fremveksten av autoritære regimer og demokratiets tilbakegang. Derfor må vi avvikle mislykkede multilaterale strukturer og samarbeide med allierte som deler våre verdier. Vi bør avskaffe klimaloven og i stedet vedta en ny klimafrihetslov som muliggjør snarere enn å diktere teknologi.

Videre vil Truss beskytte eiendomsretten og la næringslivet selv utvikle ny grønn teknologi. Det bør tas et oppgjør med den grønne lobbyens skamløse antikapitalistiske agenda, skriver hun. De er de egentlige ekstremistene i dagens politikk.

Vi må også ta tilbake kontrollen over miljøpolitikken fra de mange byråkratene. Til syvende og sist bør disse beslutningene tas av politikere som må stå til ansvar overfor folket.

Liz Truss måtte gå av som statsminister etter kun 49 dager i Downing Street. En av hovedårsakene var at hun, som konservativ, ønsket å redusere skattene.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.