Liz Truss lover handlekraft fra første dag som statsminister i Storbritannia. Men det kan bli en tøff vinter, landet har ikke opplevd en verre levekårskrise på 40 år.

Som forventet er det Liz Truss som flytter inn i 10 Downing Street etter seier i lederkampen i Det konservative partiet. Truss fikk 57 prosent av stemmene. Hun gjorde det dermed litt dårligere enn ventet.

– Det er en ære å bli valgt som leder for Det konservative partiet, sa Truss da resultatet var klart.

Truss blir den tredje kvinnelige statsministeren for Storbritannia, etter Theresa May og Margareth Thatcher. Utfordringene står i kø, og hovedproblemet er som hos mange andre land høye energipriser, og stigende inflasjon.

Truss lovte i takketalen sin at hun skulle være handlekraftig som statsminister.

– Jeg vil levere på en ambisiøs plan om å kutte skatter og få økonomien til å vokse. Jeg vil håndtere energikrisen, håndtere folks energiregninger, men også håndtere de langsiktige utfordringene om energiforsyning, sa Truss ifølge NTB.

Truss har på forhånd lovet å fremme en energiplan innen en uke.

– Hvis jeg blir utnevnt som statsminister, vil jeg umiddelbart handle for å håndtere regninger og energiforsyning, sa Truss i et intervju med BBC søndag.

Men hun har ikke vist noen sterk vilje til å forklare hva energiplanen vil innebære. I starten av valgkampen avviste Truss støtteordninger, men endret dette og har nå lovet «umiddelbar støtte for å sørge for at folk ikke stilles overfor uoverkommelige energiregninger» i vinter.

Truss sin motstander og tidligere finansminister Rishi Sunak har vært kritisk til Truss’ skattepolitikk, som han mener vil heve inflasjonen. Også Labour-leder Keir Starmer krever at Russ forklarer hvordan hun skal finansiere både skattekutt og økonomisk hjelp.

– Gjennom sommeren har vi hørt langt mer fra vår nyeste statsminister om kutt i selskapsskatten enn om levekostnadskrisen, sier Starmer.

Britene har ikke veldig stor tro på Truss, og en meningsmåling av YouGov sent i august fant at 52 prosent tror hun vil bli en «dårlig» eller «forferdelig» statsminister.

Avisen The Sunday Times skriver at hun vil ha det verste utgangspunktet for statsministerrollen siden Margaret Thatcher, som mange sammenligner henne med.

Det har også blitt lagt merke til at for aller første gang i britisk historie vil ingen av de viktigste postene i regjeringen tilfalle en hvit mann.

Jonas Gahr Støre har allerede gratulert Liz Truss, som han ser frem til å samarbeide med.

– Norge og Storbritannia er nære venner og Nato-allierte. Jeg ser fram til å jobbe med min nye britiske kollega for å gjøre Europa mer trygt og grønt og ytterligere styrke den nære relasjonen over Nordsjøen, skriver Støre på Twitter.

Skrev bok om å utrydde alle hvite – hylles av kritikere

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.