Rishi Sunak er en av to kandidater som kjemper om å ta over i Downing Street Nr. 10 etter Boris Johnson. Nå sier Sunak at han vil sette regjeringen i umiddelbar kriseberedskap hvis han blir britenes nye statsminister.

I et intervju med The Times sier Sunak at en «business-as-usual»-mentalitet ikke er nok. Han vil derfor sette krisestab rett etter en eventuell tiltredelse.

Sunak peker på tre hovedområder for britene trues av krise. Økonomien er i fritt fall, med en inflasjon på 9,4 prosent,  muligheten for resesjon og stagflasjon, og problemer med leveranser.

Sunak planlegger en løsning som ligner på den løsningen vår rødgrønne regjering har valgt: I stedet for å gjøre noe med de strukturelle problemene som har forårsaket de skyhøye energiprisene som driver inflasjonen, som velger Sunak å dele ut støtte fra staten.

Samtidig er det massive problemer i det britiske helsevesenet, som fortsatt sliter med store etterslep på grunn av koronanedstengninger, mangel på personale og mangel på investeringer.

En støttepakke på 21 milliarder pund som Sunak lovte i vår er dog allerede spist opp av at energiprisene har vokst raskere enn forventet.

Sunaks løsning er å forhindre privatisering. Det er som å høre en SV-politiker. Særlig siden Sunak er kategorisk på at han ikke vil redusere skattenivået, til tross for at britene ikke har betalt mer i skatt siden 1950.

Statsministerkandidaten peker også på strømmen av illegale migranter som ankommer den engelske kysten i båt fra Frankrike. Ifølge Sunak er det en utbredt oppfatning blant britene at myndighetene har mistet kontroll over grensene.

– I don’t think people feel that we do [have control] when they see the pictures on their screens [of migrants arriving on beaches]. I think it’s absolutely imperative we have control of our borders.

Sunak sier at han vil fortsette i Rwanda-sporet, en plan om å sende asylsøkere til Rwanda for å få sin asylsøknad behandlet der. Men juridiske problemer har stukket kjepper i hjulene foreløpig.

I tillegg mener Sunak at han er i stand til å føre en bedre «dialog» med Frankrikes president Emmanuel Macron om hvordan man skal takle migrasjonen over kanalen. Men det er vel få eller ingen som tror Sunak vil kunne snu strømmen av illegale migranter på kort sikt.

Sunak er selvsagt smittet av klimabekymring, og sier at Net Zero-politikken ligger fast. Sunak lover å satse på fornybar energi, utrulling av varmepumper, og andre rådyre og lite effektive klimatiltak. Dette lover ikke godt med tanke på energipriser og inflasjon.

Men det er som forventet av en statsministerkandidat med nære bånd til både World Economic Forum og Kina.

Også hans konkurrent Liz Truss er en ivrig deltager i «Build Back Better»-koret.

Liz Truss. Skjermdump Facebook



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.