Rishi Sunak har blitt oppfordret til å revurdere politikken med «pushback» av migranter i Den engelske kanal, etter at den greske marinen trappet opp sin bruk av taktikken i Egeerhavet.

Flere konservative i parlamentet mener dette er en god plan B for å stoppe båtene, som Sunak har lovet, skriver The Times. Tanken er at dette vil ha en umiddelbar effekt og begrense tilstrømningen av illegale migranter.

Conservative MPs believe that resurrecting the policy of the former home secretary Priti Patel, which planned to use Border Force jet skis to intercept and redirect dinghies carrying migrants into British waters back towards French territorial waters, would have an immediate impact on migrant crossings.

Den greske marinen og kystvakten bruker samme taktikk mot båtmigranter fra den tyrkiske kysten. De har dessuten fortsatt å bruke denne metoden selv etter at 600 migranter druknet da båten de kom i sank utenfor Pylos i juni.

Greske myndigheter sier praksisen er en lovlig måte å forhindre illegale migranter fra å invadere deres territorium, og at de er «ekstremt stolte» av sin «tøffe og rettferdige» migrasjonspolitikk.

Australia innført en meget vellykket strategi for mange år siden, hvor de bestemte at absolutt ingen båtmigranter skulle få asyl i landet, men sendes til asylmottak andre steder. Flere europeiske land har forsøkt å inngå lignende avtaler, men ingen har lykkes så langt.

Britene kom til enighet med Rwanda, men saken ble stanset av rettsvesenet. I oktober skal Høyesterett avgjøre om avtalen med Rwanda er lovlig. Dommen kommer trolig først i november.

De har også planer om å bruke øya Ascension som asylmottak, men nylig skrev The Times at RAF-piloter trolig ville nekte å fly asylsøkere til øya utenfor vestkysten av Afrika.

Britene vurderer å sende migranter til øy i Atlanteren

Tidligere innenriksminister Priti Patel annonserte en slik pushback-løsning av migranter i 2021, men myndighetene trakk forslaget før saken skulle opp for Høyesterett i april 2022.

Nå mener flere tories at metoden må revurderes, deriblant Tom Hunt, MP for Ipswich.

– The fact that the Greek authorities appear to be achieving success with pushbacks means it should be something we should study closely.

Hunt mener dette er en god plan B for å forhindre at migrantene ankommer den engelske kysten.

The Royal Navy nektet å iverksette pushback-strategien i fjor. Hvorfor militære offiserer tillates å nekte å utføre ordre fra myndighetene uten at dette får konsekvenser er et spørsmål mange stiller seg.

Andre krever av britene trekker seg fra Den europeiske menneskerettsdomstolen (ECHR), siden det var regler utformet av ECHR som ble brukt som argument da Court of Appeal erklærte at det var ulovlig å sende asylsøkere til Rwanda.

Sunak har lovet å stoppe båtene over kanalen. Om han har den nødvendige politiske viljen til å oppfylle løftet gjenstår å se.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.