Storbritannia og Rwanda undertegnet 5. desember en ny avtale i et forsøk på å gjenopplive «et kontroversielt forslag» fra London om å overføre migranter til det østafrikanske landet.

Avtalen ble undertegnet av Rwandas utenriksminister Vincent Biruta og den britiske innenriksministeren James Cleverly, som reiste til Kigali for å redde britenes forsøk på å sende migranter til Rwanda, etter at britisk høyesterett blokkerte en tidligere avtale som ulovlig, skriver AFP.

Dommerne sluttet seg til en avgjørelse i en lavere rettsinstans om at ordningen var uforenlig med Storbritannias internasjonale forpliktelser fordi Kigali kunne tvangsreturnere migranter til steder der de kunne bli forfulgt.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak hadde lovet å fortsette det omstridte prosjektet ved å sikre den nye avtalen, og lovet å adressere bekymringene som ble tatt opp i høyesterettsdommen i forrige måned.

– Det er et sterkt ønske om å fortsette å forbedre prosessen. Storbritannia og Rwanda jobber med dette fordi det er viktig, sa Cleverly på et felles pressemøte i Kigali.

– Rwanda er svært opptatt av dette partnerskapet, og det er derfor vi har samarbeidet med den britiske regjeringen for å løse problemene som høyesterett har tatt opp. Vi har ingen planer om å trekke oss fra dette partnerskapet, legger Biruta til.

Rekordhøy netto immigrasjon under Rishi Sunak

Alain Mukuralinda, stedfortredende talsmann for Rwandas regjering, sa at de to landene ville «opprette en felles domstol med både rwandiske og britiske dommere i Kigali for å sikre at ingen av innvandrerne som er sendt til Rwanda, blir deportert til sitt eget land».

– Denne domstolen må godkjennes og stemmes over av parlamentene i begge land, la han til.

Nærmere detaljer om den nye avtalen var ikke tilgjengelig, men ifølge britiske medier skal den inneholde forpliktelser fra Rwandas side når det gjelder behandlingen av asylsøkere og andre migranter som sendes dit.

Avgjørelsen i britisk høyesterett i forrige måned var et stort tilbakeslag for Sunak, som også har planer om å få vedtatt en kriselov i parlamentet for å gjøre Rwanda til et trygt land og få slutt på «karusellen» av juridiske utfordringer.

– Jeg er lei av at Rwanda-politikken vår blir blokkert», skrev Sunak i tabloidavisen The Sun 5. desember.

– Jeg har fått regjeringen til å jobbe med nødlover for å få slutt på denne karusellen, slik at vi kan løse dette problemet en gang for alle – og stoppe båtene, tordnet han.

Sivilisasjonssjokket: I 2200 er Europa islamsk territorium

Et partnerskap mellom Storbritannia og Rwanda om migrasjon som ble inngått i april i fjor, gikk ut på å sende alle som har foretatt det London kaller «farlige eller ulovlige reiser» til Storbritannia i småbåter fra Europa eller skjult i lastebiler, til Kigali.

De første deporterte var om bord på et fly som skulle fly dit i juni 2022, da en kjennelse fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i siste liten forhindret deportasjoner, noe som førte til nye rettslige utfordringer.

Planen har også fått kritikk fra aktivister, og Yasmine Ahmed, direktør for Human Rights Watch i Storbritannia, oppfordret 5. desember den britiske regjeringen til å «åpne øynene for Rwandas mange brudd på menneskerettighetene, blant annet mot flyktninger og asylsøkere».

Rwanda har de facto vært ledet av Paul Kagame siden folkemordet i 1994, og den erfarne presidenten ønsker å forlenge sitt jernharde styre ved valget neste år etter å ha vunnet nesten 99 prosent av stemmene i 2017.

Den britiske regjeringen insisterer på at den bilaterale ordningen er avgjørende for å hindre ulovlig innvandring over Kanalen fra Frankrike i oppblåsbare båter – et følelsesladet tema som kommer til å få en fremtredende plass i parlamentsvalget neste år.

Nesten 30 000 har tatt den farefulle ferden i år – en nedgang fra de nesten 46 000 som krysset kanalen i 2022, men likevel langt fra nok til å oppfylle Sunaks løfte om å stoppe båtene.

– Vi er tydelige på at Rwanda er et trygt land, og vi jobber på spreng for å komme videre med dette partnerskapet for å stoppe båtene og redde liv, sa Cleverly i en uttalelse i forkant av besøket.

– Høyesterett anerkjente at det kan komme endringer i fremtiden for å ta hensyn til konklusjonene de kom frem til – og det er det vi har satt oss fore å gjøre sammen, med denne nye, internasjonalt anerkjente avtalen, avsluttet han.

 

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.