Regelmessige flyvninger som sender båtmigranter til Rwanda vil starte fra juli, sa britenes statsministeren Rishi Sunak i dag. Han lovet å få planen gjennom Parlamentet i kveld.

Sunak sa i en tale i Downing Street at kommersielle charterfly allerede var klare til å starte de lenge lovede flygningene om 10-12 uker, skriver The Times.

Selv om det betyr at regjeringen ikke vil nå målet om å påbegynne flyttingene i løpet av våren, insisterte Sunak: «Disse flyvningene kommer til å gå, koste hva det koste vil».

– Nå er det nok. Ikke flere unnvikelser, ikke flere utsettelser. Parlamentet vil sitte der i kveld og stemme uansett hvor sent det blir. Ingen hvis, ingen men. Disse flyene skal til Rwanda.

Videre sa han at det måtte gjennomføres mange slike flygninger over lang tid før praksisen fikk den avskrekkende effekten som var nødvendig for å stanse alle båtene over Den engelske kanal.

Men Labour har lovet å stanse flygningene etter at de høyst sannsynlig vinner parlamentsvalget, som forventes å bli gjennomført i løpet av høsten.

På X skriver Sunak at ingen utenlandsk domstol skal kunne forhindre flyene fra å ta av.

Stop the boats var en av Sunaks fem løfter til det britiske folket da han tok over som statsminister. Hittil har lite skjedd, og antallet migranter er fortsatt skyhøyt.

Overhuset har motarbeidet Rwanda-planen hele veien. Nå advarer Sunak lordene i Overhuset, og sa at han ville tvinge dem til å sitte gjennom hele natten helt til loven var vedtatt.

En flyplass er allerede satt i beredskap, og 500 tjenestemenn er blitt trent opp og er klare til å eskortere migranter til Rwanda.

Farage: Ikke en eneste person vil bli sendt til Rwanda

Nigel Farage har ikke så stor tillit til at Tory-regjeringen vil lykkes denne gangen heller, noe han ga uttrykk for i et intervju med GB News. Sunak sa ikke noe om at antall båtmigranter har økt med 25 prosent så langt i år, sa Farage.

– Han sa at vi skal trosse Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Det tviler jeg sterkt på at han vil. Men selv om han gjorde det, er det noe som mangler her.

– Den heter Human Rights Act 1998. Det var denne loven som gjorde EMK til britisk lov, og så lenge den er der, vil det bli ført rettssaker, og britiske dommere vil dømme i favør av loven.

– Jeg lover deg at ikke en eneste person kommer til å dra til Rwanda. Dette er en ren farse.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.