Irlands statsminister Simon Harris sier at Irland vil sette i verk tiltak for å stanse en strøm av asylsøkere som kommer til landet fra Nord-Irland.

Den britiske statsministeren Rishi Sunak sa søndag til Sky News at Rwanda-planen fører til at flere migranter drar til Irland, siden de frykter å bli semdt til Rwanda. Han henviste da til den irske visestatsministeren Micheál Martin, som ga britene skylden for Irlands migrasjonskrise, som har pågått i flere år.

Søndag sa Harris at Irland ikke vil la seg bruke som et smutthull for sin egen nokså liberale migrasjonspolitikk, som har ført til sterk splittelse i landet.

Irlands regjering skylder på Rwanda-planen for sin selvskapte migrasjons­krise

Varsler ny lov

Irland planlegger lovendringer som gjør det mulig å sende asylsøkere tilbake til Storbritannia, ifølge NTB-AFP-DPA.

80 prosent av dem som søker asyl i Irland, kommer til landet over grensa fra Nord-Irland, som er en del av Storbritannia. Harris mener hvert land har rett til å ha sin egen innvandringspolitikk. Men siden Irland er medlem av EU er dette heller tvilsomt, hvis den nye migrasjonspakten blir en realitet.

– Men jeg har virkelig ikke tenkt å tillate at andres innvandringspolitikk påvirker integriteten til vår. Dette landet skal på ingen måte gi en utvei for andre lands utfordringer med innvandring, la han til.

Parlamentet i London vedtok nylig Rwanda-planen etter lang tids strid. Sunak håper den nye loven skal virke avskrekkende på båtmigranter over Den engelske kanal.

Rekordmange migranter og flyktninger har krysset Den engelske kanalen hittil i år, ifølge Sky News. I årets første fire måneder ankom rundt 7167 den britiske kysten med migrantbåter, sammenlignet med 5745 i samme periode i fjor. Kun den siste uken har 905 mennesker tatt den farlige ferden.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.