Etter elleve dager uten en eneste migrant-båt til England, trodde mange at det skyldtes Storbritannias avtale om overføring av migranter til Rwanda, men søndag kom det sju båter med minst 230 nye migranter over Den engelske kanal fra Frankrike.

Opptil 230 migranter krysset Den engelske kanal i morges, etter en elleve dagers pause i det som ble hevdet å være en tidlig seier for regjeringens nye plan for å sende asylsøkere til Rwanda. Engelske grensevakter, inkludert et grensekontrollfartøy, eskorterte syv små båter med menn, kvinner og barn til Dover Harbor, Kent, rundt klokka 12.30. (Daily Mail)

Avtalen med Rwanda har fått mye kritikk i Storbritannia, selv om planene ikke vil omfatte på langt nær alle dem som kommer over Kanalen.

Kun 2 prosent av migrantene til Storbritannia vil bli sendt til Rwanda

Færre enn 200 illegale migranter vil bli sendt til Rwanda hvert år under eksisterende asylregler. Dette viser en analyse fra det britiske innenriksdepartementet. (Document)

Den elleve dager lange pausen har ikke endret grafen over båtmigranter spesielt mye. Dagens antall på 230 utgjør snaut fire prosent av de vel 6000 migrantene som har krysset Kanalen så langt i år.

Skjermdump: Daily Mail

Søksmål

Fredag ble de to første søksmålene fra asylsøkere mot den britiske regjeringen kjent.

En mann fra Eritrea som kom til Storbritannia i februar, og en iraner som ankom i mars, bekymrer seg for at de vil bli fløyet til Afrika fordi innenriksdepartementet ennå ikke har svart på deres asylsøknader. Det vil være den første juridiske testen av den nye politikken – som kan føre til at migranter som ankommer Storbritannia ulovlig, enten gjemt i lastebiler eller i småbåter over Kanalen, blir sendt med enveisbillett til Rwanda, hvor deres asylkrav vil bli behandlet. (Daily Mail)

Fredag truet EUs flyktningekommisær Ylva Johansson med at Danmark kan bli utestengt fra EUs asylsamarbeid om de gjør alvor av sine planer om å sende asylsøkere til Rwanda.

EUs Ylva Johansson truer Danmark pga Rwanda-avtale

Up to 230 migrants cross the Channel in seven boats today

Asylum seekers take government to court 

Les også:

– Vi vil ikke til Rwanda, vi blir heller her i Frankrike

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.