EUs flyktningkommissær Ylva Johansson truer med at Danmark kan bli kastet ut av EUs asylsamarbeid hvis det går videre med planene om å sende migranter/asylsøkere til Rwanda.

Med hidtil usete trusler langer EU’s flygtningekommissær, Ylva Johansson, nu ud efter regeringens Rwanda-planer. Indgår man en aftale med det afrikanske land, kan det være enden på Danmarks deltagelse i unionens fælles asylsamarbejde, siger hun i et interview med Jyllands-Posten. En aftale med Rwanda vil være både »egoistisk« og »en rigtig dårlig idé«, mener svenskeren.
Den har fået masser af både national og international kritik.

Den er blevet kaldt usolidarisk, fremmedfjendsk og endda ukristelig.

Men nu tager EU’s flygtningekommissær, den svenske socialdemokrat Ylva Johansson, kritikken af regeringens Rwanda-plan til et nyt niveau.

Et niveau, hvor det kan få store realpolitiske konsekvenser, hvis regeringen vælger at indgå en asylaftale, der sender flygtninge og migranter til det lille centralafrikanske land mere end 6.000 kilometer fra Danmarks grænse. (Jyllandsposten)

Johansson, som er tidligere kommunist, har utmerket seg ved å gå inn for byrdefordeling av migranter innad i EU. Land som våger seg på nye løsninger får en smekk over fingrene. Johanssons utblåsning er ment å skremme.

Det som er mer alvorlig for Mette Frederiksens regjering er at støttepartiene ikke vil være med: Radikale Venstre, Enhedslisten og SF nektet å stille til forhandlinger med integreringsminister Mattias Tesfaye. Regjeringen kan søke flertall med de borgerlige, men det kan få følger for samarbeidet med støttepartiene på andre områder.

Alt som har med migranter og asylsøkere å gjøre er radioaktivt, og venstrefløyen forsvarer dem med nebb og klør.

Avtalen med Rwanda er ennå ikke undertegnet.

Storbritannia har lignende planer, men også der møtes de med ramaskrik.

I tillegg til EU og støttepartiene er det FN og NGO’er som fordømmer Storbritannia.

UNHCRs assisterende høykommissær for beskyttelse, Gillian Triggs, har slått fast at britenes avtale med Rwanda er «et sjokkerende brudd på internasjonal lov». (NTB)

En hel lobby står klar til å forsvare migranter og asylsøkere. Selv de som får avslag blir værende.

EU-kommissær truer nu med »alvorlige konsekvenser«: Rwanda-aftale kan sende Danmark ud af »hjørnesten« i EU-samarbejdet (JP – betalingsmur)

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.