Samtidig som en meningsmåling i Hellas viser at over halvparten av Hellas’ befolkning ønsker å flytte til et annet land med bedre kår, presenterte EU denne uken en plan for å øke migrasjonen til Europa. At EU ikke makter å sende ut de EU-landene selv har besluttet å utvise, nevnes ikke.

EUs plan presenteres under dekke av at Europa trenger mer talent, mer arbeidskraft, derunder spesialisert arbeidskraft, for å «ledsage EUs overgang til en grønn og digital økonomi».  At befolkningen i Europa blir eldre, er også et argument.

EUs flyktningkommisær, Ylva Johansson la frem planene på en pressekonferanse sist onsdag.

– I gjennomsnitt «mellom to og en halv til tre millioner lovlige migranter hvert år [ankommer] EU … sammenlignet med 150 000-200 000 som ankommer uregelmessig, sa flyktningekommisær Ylva Johansson på en pressekonferanse .

– Og vi trenger dem, la hun til, på grunn av mangel på arbeidskraft i mange sektorer. I følge kommisjonen er det i  for eksempel forventet å være opptil 7 millioner stillinger for helsepersonell og omsorgsarbeidere i eldreomsorgen innen 2030. (Politico)

Denne siste pakken er ment som en delvis reform av EUs Migrasjonspakt, som EU-kommisjonen la frem i 2020, og som har møtt stor indre motstand, ikke minst fra Visegrad-landene innen EU.

Lovlig migrasjon er en delt kompetanse mellom EU og medlemslandene. Den siste tiltakspakken er del av en reform av asylregler over hele EU som kommisjonen presenterte i september 2020, den såkalte migrasjonspakten, men EU er ikke blitt enige på grunn av dype splittelser blant medlemslandene. Imidlertid sa kommisjonens visepresident Margaritis Schinas, som også var på pallen onsdag, at denne pakken ikke nødvendigvis «må vedtas samtidig som de andre forslagene på bordet». (Politico)

Kommisjonen la også frem planer om å lansere «talentpartnerskap» med Marokko, Tunisia og Egypt, i et forsøk på å demme opp for den ulovlige migrasjonen over Middelhavet.

Utvisninger uten effekt

Ifølge EUs statistikk ankom det nær 200 000 migranter Europa på illegalt vis i 2021. Asylprosessen for disse illegale migrantene er veldokumentert, men apportene fra pressekonferansen inneholder intet om EUs problemer med ureturnerbare migranter. Ifølge EUs egne tall fikk 396 400 migranter/asylsøkere utreiseordre fra EU i 2020, i 2021 steg tallet til 491 200. I 2020 klarte EU å returnere kun 18 prosent av de som hadde fått reisepass (70200). Tallene for fjoråret finnes ikke i EUs egne oversikter.

Brain Drain

En ny meningsmåling i EU-landet Hellas har havnet fullstendig i skyggen av EUs grandiose planer. Ifølge tall offentliggjort av Greek City Times ønsker mer enn halvparten av Hellas’ befolkning å flytte fra landet (migrere). Blant de under 24 år er andelen over tre fjerdedeler.

I følge en undersøkelse som ble utført i mars på vegne av Dianeosis, ville de aller fleste grekere emigrere til utlandet hvis de kunne finne bedre arbeidsforhold i et annet land.

Det er mer sannsynlig at unge mennesker vil forlate: 77,1% av unge i alderen 17-24 år sier at de ville emigrere til utlandet hvis de kunne finne en bedre betalende jobb. Prosentandelen er også ekstremt høy (71,9%) i den mest produktive alderen 25-39 år.

Av den totale befolkningen sier 57,9% av grekerne at de ville dra til utlandet hvis de kunne finne en jobb med høyere lønn og bedre forhold.

EU Commission unveils plans to boost legal migration

77.1% of young Greeks are ready to emigrate abroad in search of work

Les også:

EUs Ylva Johansson truer Danmark pga Rwanda-avtale

Frontex anklages for å ha dekket over avvisning av migranter

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.