Det spørs om kommissjonær Ylva Johansson kommer noe lenger med sitt forslag enn de foregående. Pene ord kan ikke skjule dyp uenighet. Foto: Olivier Hoslet/Reuters/Scanpix

EU-kommisjonens plan for tvungen byrdefordeling av migranter og flyktninger legges frem onsdag. Den presenteres med pen innpakning, men innholdet er det samme som landene i Øst har sagt nei til, og det har ikke kommet signaler om at de ombestemmer seg.

EU vil gjerne ha omforente løsninger. Men det er ikke vanskelig å se kloen i forslaget. Det er bruk av ord som «hjelpe hverandre» som går igjen. Det ligner på Ernas bruk av «dugnad».

Når EU-kommisjonen legger fram sin nye migrasjonspakt, tas hjelp til å returnere avviste sylsøkere inn som en måte medlemslandene kan hjelpe hverandre på.

Fem år etter flyktningkrisen i Europa, kommer endelig kommisjonens plan for hvordan EU-landene kan takle migrasjon i fellesskap og hjelpe hverandre. Tvungen fordeling av asylsøkere har lenge vært en vanskelig nøtt, fordi enkelte medlemsland nekter plent å ta imot noen.

Med den nye planen som presenteres av EU-kommissær Ylva Johansson og visepresident Margaritis Schinas onsdag, er det lagt opp til at land i stedet kan hjelpe til med asylreturer, skriver Politico.

Tanken er at dersom et land er under sterkt press, kan andre medlemsland enten ta imot asylsøkere for å avlaste, eller de kan ta ansvar for at de som ikke har fått opphold sendes hjem. Det er ikke først og fremst snakk om praktiske tiltak som fly eller annen transport, men en diplomatisk innsats for å få i stand avtaler med mottakerlandet. Dersom dette ikke lykkes, må landet som tok ansvar for tilretteleggingen, selv ta over personene det gjelder, skriver Politico, som har fått innsyn i deler av forslaget.

Kommisjonen ønsker også å få fortgang i asylprosessen, slik at man raskt kan avgjøre om en person oppfyller kravene og for å unngå at asylsøkere lever i uvisse i leirer, skriver nyhetsbyrået AFP. (NTB)

Faktum er at det går nesten ingen asylsøkere andre veien, i retur. Selv de som får avslag klarer å klore seg fast. Så lenge EU ikke straffer land som nekter å motta egne borgere på pungen, har de heller ingen grunn til å endre politikk. Diasporaen i Europa sender store beløp tilbake til hjemlandet. Hvorfor skulle de ta imot dem?

Kjøp Klima Antiklimaks her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.