Nytt

Ylva Johansson må igjen utsette asylplanen hun jobber på for EU. Nå er det viktigere for medlemslandene å få på plass en budsjettløsning først. Foto: Olivier Hoslet/Pool via Reuters / NTB Scanpix

EU-kommisjonen utsetter planene om et forslag til ny asylpakt til høsten. Først vil de ha på plass et nytt langtidsbudsjett.

Kommissær Ylva Johansson og visepresident Margaritis Schinas har siden i vinter jobbet med et forslag til ny asyl- og migrasjonspolitikk for unionen. Blant annet skal de se på fordelingen av dem som kommer til EUs yttergrenser. Forslaget skulle kommet på bordet rett etter påske, men ble utsatt til juni på grunn av koronapandemien, men nå er det utsatt igjen, skriver Politico.

Også denne forsinkelsen er koronarelatert. Mer konkret handler det om å avvente EUs neste langtidsbudsjett, som igjen er koblet til gjenreisingspakken etter covid-19. De to spørsmålene var tema på et toppmøte før helgen og blir også hovedsak på et varslet toppmøte i juli.

– Vi holder på å ferdigstille vårt forslag, men mange medlemsland har bedt oss vente til det er oppnådd en foreløpig enighet om budsjettet, sier Johansson til tidsskriftet. Hun regner med å komme tilbake til saken i høst.

Ett av de store spørsmålene er om alle landene skal tvinges til å være solidariske og ta imot asylsøkere, eller om de kan bidra på andre måter.

– Jeg mener frivillig solidaritet ikke er nok, så vi må ha en obligatorisk mekanisme. Nøyaktig hvordan den skal se ut, må vi finslipe videre på, sier Johansson.

Kjøp Halvor Foslis bok her!