NTB

Migranter som plukkes opp til havs, bør sendes til et land utenfor EU og få asylsøknadene sine behandlet i der, mener en gruppe EU-land.

Gruppa, som er ledet av Danmark og Tsjekkia, forbereder nå et brev til EU-kommisjonen, skriver nyhetsnettstedet Euractiv
mandag. Gruppa krever en radikal endring i tilnærmingen til illegal immigrasjon.

Tirsdag neste uke ventes EU-landene å gi et endelig grønt lys for EUs nye migrasjons- og asylpakt.

– Permanent løsning

I brevet ber landene om at migranter som prøver å komme seg inn i EU, bør bli overført til utvalgte tredjeland og få asylsøknadene sine behandlet der, før de eventuelt deporteres tilbake til hjemlandet.

– Der kan man finne en permanent løsning for dem, heter det i brevet.

– Det er en måte å åpne opp for det som tidligere har vært utenkelig, men som blir mer og mer nødvendig, sier en høytstående tsjekkisk kilde til avisa Hospodarske Noviny.

I fjor inngikk Italia en slik avtale med Albania. I slutten av april i år fulgte Storbritannia etter og vedtok å sende asylsøkere til Rwanda.

– Moralsk problem

I brevet skisseres det også en mulighet for å overføre migranter som allerede er i EU, men ikke har fått innvilget asyl, til et land utenfor EU. Der kan de være inntil de bli deportert.

Foruten Danmark og Tsjekkia har Nederland, de baltiske landene og Italia stilt seg bak initiativet, ifølge Euractiv.

I Frankrike stiller derimot mange seg negativ til ideen om å sende asylsøkere til tredjeland, såkalt eksternalisering.

– Å sende mennesker til land som ikke har noe til felles med deres hjemland, som Albania eller Rwanda, er et moralsk og etisk problem, sier den franske politikeren Sacha Houlié.

Også menneskerettighetsorganisasjoner har skarpt kritisert ideen.

Ekspert tviler

Eksperter tviler på sin side om et slikt tiltak i det hele tatt lar seg gjennomføre.

Ifølge migrasjonsekspert Vit Novotny ved Wilfried Martens-senteret for europeiske studier er det en utfordring at de nye asylreglene bare gjelder på EUs territorium.

– Ønsket om endring er forståelig, og døra er der, men den legale veien er lang, sier han.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.