Protestene mot den britiske beslutningen om å sende asylsøkere til Afrika har ikke ført frem. Aaron Chown/PA via AP

Aktivister gikk rettens vei for å hindre at den britiske regjeringen sender asylsøkere til Rwanda. Men de mislyktes med å stanse utsendelsen. Det første flyet til Afrika går tirsdag.

NTB-AP-AFP melder at en domstol i London mandag avviste en anke mot kjennelsen som gir den britiske regjeringen grønt lys til å sende asylsøkere til Rwanda.

Dermed er det grønt lys for å iverksette planen om å sende disse asylsøkerne til Afrika. Det første flyet går allerede tirsdag denne uken, med kurs for Rwanda i Sentral-Afrika.

– Skal skremme

Regjeringen hevder ordningen skal skremme migranter fra å reise ulovlig til Storbritannia over Den engelske kanal.

Tanken med å sende dem til Afrika, er at de skal oppholde seg der, nærmere bestemt i Rwanda, mens britiske myndigheter behandler asylsøknadene deres.

Regjeringen i Danmark planlegger en lignende ordning og vil også sende asylsøkere til Rwanda. Den norske regjering skal ikke ha denne typen planer foreløpig.

Det har vært flere forsøk på å stanse utsendelsen til Rwanda. Også fredag i forrige uke avviste en britisk domstol et søksmål for å forhindre planen.

Bak søksmålet sto en gruppe asylsøkere som er blant dem som skal deporteres. Flere hjelpeorganisasjoner og fagforbundet til britiske grensevakter støttet søksmålet.

Protester fra FN

I FN er man ikke særlig begeistret for dette tiltaket..  FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi mener at planen vil fungere som et «katastrofalt» eksempel.

– Dette er helt galt, sier han i den første kommentaren til kjennelsen mandag kveld.

UNHCR har tidligere uttrykt frykt for at asylsøkerne vil lide «alvorlig og uopprettelig skade» dersom de sendes til Rwanda. FN er også alvorlig bekymret for om Rwanda har kapasitet til å ta imot dem.

Fra FNs side er det imidlertid ikke uttrykt noen bekymring for hvordan det vil gå med det britiske samfunnet etter hvert som det strømmer på med stadig flere asylsøkere fra Afrika.

Også Prince Charles har uttrykt seg negativt til å sende asylsøkerne til Afrika:

Politisk korrekt tronarving: Prins Charles kritisk til å fly asylsøkere til Rwanda

Støtt Document du også:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Gode bøker fra Document forlag:

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nyheten:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill nå!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.