Den politisk engasjerte Prince Charles. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda, File

The Times opplyser at den britiske kronprins Charles, Prince of Wales, mener det er forferdelig å sende asylsøkere til Rwanda.

Ifølge NTB-AP-AFP skal dronning Elizabeths eldste sønn i en privat samtale ha kalt regjeringens politikk som «forferdelig». Dette skrives opprinnelig av  The Times med henvisning til en ikke navngitt kilde.

– Han sa at han er mer enn skuffet over politikken, sier avisas kilde.

Statsminister Boris Johnsons regjering inngikk i april en avtale med Rwanda om å sende asylsøkere dit, til protester fra blant andre FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), samt fra en mengde venstreorienterte aktivister.

Det første flyet letter etter planen allerede tirsdag, så den britiske regjeringen har det åpenbart travelt med å bli kvitt disse afrikanske asylsøkerne.

Angivelig er prins Charles spesielt frustrert over Boris Johnsons asylpolitikk ettersom han snart skal representere moren på Samveldets toppmøte i Rwanda.

Prinsens kontor vil verken bekrefte eller avkrefte påstandene.

Ifølge avisas kilde har 73 år gamle Charles flere ganger uttrykt seg kritisk til planene, som han angivelig frykter vil overskygge toppmøtet 23. juni.

At et møte skal bli «overskygget», bekymrer altså kronprinsen mer enn at britiske byer og tettsteder i økende fart fylles opp med asylsøkere fra Afrika.

Det er ikke opplyst hvorvidt kronprinsen har tilbudt afrikanske asylsøkere tilhold i den kongelige residensen, fremfor at de sendes tilbake til  Afrika.

Britiske kongelige skal i henhold til tradisjonen ikke blande seg inn i politikken. Som statsoverhode er dronning Elizabeth nødt til å være politisk nøytral, og hun deltar ikke i valg, står det på kongehusets offisielle nettsted.

I likhet med både andre kongelige og diverse kjendiser har imidlertid prins Charles vist klare meninger om blant annet kampen mot blant annet klimaendringer, et tema få vil hevde han har spesielle forutsetninger for å uttale seg skråsikkert om.

FN-advarsel

En advokat fra UNHCR understreket fredag at britenes varslede deportering av asylsøkere ikke har støtte fra FNs høykommissær.

Ifølge FN-advokaten er det fare for at asylsøkerne vil lide «alvorlig og uopprettelig skade» dersom de sendes til Rwanda.

Storbritannias innenriksminister Priti Patel har avfeid protestene mot Rwanda-avtalen. Patel sa fredag at regjeringen ikke vil la seg stanse i forsøket på å «ødelegge den dødelige menneskesmuglingen og i siste rekke redde liv».

Regjeringen skal etter planen sende 31 mennesker til Rwanda med et chartret fly tirsdag. I tillegg har ytterligere 100 personer fått varsel om at de vil bli deportert, ifølge regjeringen.

Dette antallet er uansett i dråpe i havet sammenlignet med alle de afrikanere og andre asylsøkere som har kommet til Storbritannia. Samtidig er nye tusener er på vei, til britiske borgeres store fortvilelse .

Også den norske kronprinsen, Haakon Magnus, har ved flere anledninger markert seg med samme typen politiske korrekte, men ikke utpreget reflekterte synspunkter, som for eksempel her:

Kronprins Haakon hyller Klima-Gretas bisarre tale: «Meget bra»

 

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nye boken fra Document forlag:

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.