Britenes innenriksminister Priti Patel sier at hun vil innlede samtaler med Danmark, med en målsetning om å samarbeide med å finne en løsning hvor asylsøkere sendes til et land i Afrika.

Patel vil introdusere nye lover allerede neste uke for at dette skal bli mulig å gjennomføre. Statsminister Boris Johnson støtter tiltaket, etter at over 5.600 migranter har kommet sjøveien hittil i år, en dobling siden 2020.

The Times has learnt that Home Office ministers and officials have discussed their proposals with their counterparts in Denmark, which passed its own law this month to process asylum seekers outside Europe.

A government source said that representatives of both countries discussed how the Danish government managed the laws domestically, their negotiations with third countries and the “potential” to share a processing centre abroad.

Problemet er, som også antydes i det nederste sitatet, å finne et land i Afrika som ønsker å samarbeide. Danskene forsøker å få til en avtale med Rwanda, men de er ikke i mål. En kilde fra britiske myndigheter sier at de følger danskenes arbeid nøye.

Innenriksdepartementet har studert Australias politikk, som baserer seg på at absolutt ingen – uten unntak – som kommer i båt vil få opphold på fastlandet i Australia.

Båtmigranter strømmer til Storbritannia. Foto: Stuart Brock/LNP/Shutterstock /NTB

Denne politikken har vært meget effektiv ut fra et ønske om å redusere antall båtmigranter. Men selvsagt har dette medført mye kritikk.

FN er umiddelbart på ballen med kritiske bemerkninger.

The United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), the UN Refugee Agency, today accused the UK government of trying to shift its duty to look after asylum seekers to developing countries that are “much less well resourced” than Britain.

Matthew Saltmarsh, a spokesman for the UN Refugee Agency, told BBC Radio 4’s Today programme: “We see this kind of initiative as burden-shifting rather than responsibility-sharing.

“The international refugee support system is predicated on cooperation and without that, it basically breaks down. But the UK — it seems — is reportedly planning to offshore its asylum support to a much less well resourced African country.”

Det FN sier er altså at migrasjon ikke handler om flukt, men om tilgang til ressurser. Da er det urettferdig at en migrant havner et annet sted enn i et rikt, vestlig land.

Saltmarsh krever at man må dele byrdene. Men i praksis blir ikke byrdene delt: Så og si alle asylsøkere i verden søker asyl i et land i Europa, eller i USA. Hvor mange asylsøkere har styrtrike land som Saudi-Arabia, Qatar, Kuwait?

Riktignok har et land som Libanon hatt mange migranter i forbindelse med krigen i Syria. Men disse forsørges av FN og FN forsørges av land som USA, Norge, Sverige og andre land i EU.

Målet for det nye lovverket er å forhindre de farlige reisene i småbåter, som krever mange menneskeliv. Internt i EU er samarbeidet ikke-eksisterende, ifølge The Times. Britene klarer ikke å få til en bilateral avtale med Frankrike, hvor de fleste båtmigrantene starter sin siste ferd mot Storbritannia.

Mangelen på en bilateral løsning mellom de to nabolandene fører til at britene nå vurderer en mer radikal politikk. Tory-regjeringen misliker å være i en situasjon hvor de kan anklages for å ikke ha kontroll over landets grenser.

Veldedighetsorganisasjoner og aktivister raser mot forslagene til endringene i loven. De hevder at britene i mange generasjoner har ønsket migranter velkommen, og at de fleste av disse har blitt til «lovlydige borgere som bidrar enormt til det britiske samfunnet», etter å ha flyktet fra «krig, undertrykkelse og terror».

Labour anklager regjeringen for å mangle medfølelse.

Men Johnson vil ha økt tempo på arbeidet.

Johnson is said to be increasingly frustrated at the Home Office for failing to tackle the problem. This month The Times reported that he had privately lashed out at the department, asking a minister: “What the f*** is the Home Office doing? When is she [Patel] going to sort this out?”

Sjansen for at Patel lykkes er nok ikke så stor. Selv afrikanske land virker uvillige til å ta imot disse migrantene, til tross løfter om massive overføringer fra europeiske land.

The Times

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!