Bildet: Those were the days: Angela Merkel tar selfies med migranter. Nå sier EU-domstolen at det ikke er noe som heter å krysse gjennom hele Europa for å komme dit man gjerne vil. Du plikter å la søknaden behandles i førsteland. 

EU-domstolen avsa onsdag en skjelsettende dom: Asylsøkere som reiser videre innen Europa må returnere og få sin sak behandlet i første mottaksland. Dermed knesettes Dublin-konvensjonens bestemmelser.

Det er en nesestyver til Angela Merkel som sommeren 2015 euforisk sa at Dublinkonvesjonen var satt til side.

The ruling amounted to an effective rejection of Angela Merkel’s controversial “open-door” refugee policy, which saw more than one million asylum-seekers flood into Germany.

The court ruled that the EU’s Dublin regulations, under which refugees must seek asylum in the first member state they enter, still apply despite the unprecedented influx of 2015. (…)

The Jafari sisters, Khadija and Zainab, entered the EU through Croatia after fleeing Afghanistan with their children. At the time, Mrs Merkel had opened Germany’s borders to migrants and Austria was operating a similar policy.

Croatia allowed the sisters and their children to cross its territory in order to reach one of the two countries.

Kvinnene søkte asyl i Østerrike som sendte dem tilbake til Kroatia. En syrer ble sendte tilbake fra Slovenia til Kroatia. Begge mente de hadde rett på bli. Men EU-domstolen kom til at deres søknader må behandles i Kroatia.

Landene i Sentral-Europa er lettet, men bekymringen vokser i grenseland som Italia og Hellas. De føler de blir sittende med byrden, uten hjelp fra andre EU-land. Asyl er blitt every man for himself. Det er bare et spørsmål om tid før systemet bryter sammen.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/07/26/eu-court-rejects-open-door-policy-upholds-right-member-states/