Nytt

Forbundskansler Angela Merkel økte konfrontasjonsnivået da hun sa det ikke er rom for mennesker som ikke er villig til å hjelpe andre. Hun sa protestene mot folkestrømmen til Tyskland var skammelig og ondskapsfull. BBC.

Det er sterke ord i en situasjon der Tyskland kan få 800.000 migranter på ett år.

Ikke med ett ord viste Merkel forståelse for at noen kan begynne å frykte for kapasitet og ressurser.

Det har vært flere angrep på asylsentre og mottak den senere tid. Mo

«There is no tolerance for those people who question the dignity of others, no tolerance for those who are not willing to help where legal and human help is required,» Mrs Merkel told reporters.

She condemned violent protests as «shameful» and «vile».

Merkel stemplet protestantene etter å ha besøkt asylsenteret i Heidenau utenfor Dresden, der det har vært til dels voldsomme demonstrasjoner.

Det har vært flere angrep på asylsentre og mottak den siste tiden. Det er ingen tvil om at motstanden mot masseinnvandringen er økende i Tyskland. Med sin sterke moralske fordømmelse har Merkel sagt klart fra at det ikke finnes rom for protester. Er det klok politikk?

Merkel er en erfaren politiker. Men asyl og migrasjon ser ut til å være hevet over vanlige politiske kategorier. Den er hevet over diskusjon. Men hvordan kan en slik massetilstrømming være hevet over diskusjon? Det er vanskelig å forstå.

De tyske lederne synger fra det samme bladet.

On a separate visit to an asylum centre in Berlin, President Joachim Gauck paid tribute to volunteers who had shown a «bright Germany full of light», rather than the «dark Germany» that arose from attacks on asylum seekers.

Det er ikke søkt å anta at Merkel og Gaucks fordømmelser vil bidra til den radikalisering de så kategorisk tar avstand fra.

Ballen synes allerede å være i bevegelse.

During Mrs Merkel’s visit on Wednesday, protesters outside the centre chanted «for the German people» – referring to the sign on the front of the Reichstag – and «We are the mob», mocking remarks used by Vice Chancellor Sigmar Gabriel when he visited Heidenau.

Motorists also hooted their car horns as they drove past – something that right-wing groups had called for on social media.

I stedet for tilstramminger gjør den tyske regjering det motsatte: Den sier nå at Dublin-konvensjonens regler ikke gjelder. Den sier at asylanter må søke asyl i det første landet de kommer til. Det har gitt mange land anledning til å sende folk tilbake til Italia og Hellas.

Men nå lar den tyske regjeringen dem søke asyl i Tyskland uansett.

It announced on Twitter (in German) that it was suspending the EU’s Dublin regulation, under which asylum seekers must make their applications in the first member state they reach.

Cabinet ministers are also discussing plans to give German regions €500m (£366m) this year to help with influx of people arriving.

Det er merkelig at Merkel & Co ikke forstår at de ikke er alene om å definere de politiske reaksjonene på masseinnvandringen. Ungarn bygger et høyt gjerde og vurderer å sette inn hæren. Akkurat som Murens fall begynte i Ungarn, kan noe lignende skje med grensegjerdet. Folk vil ha vissheten om at grensene lar seg regulere. Hvis Ungarn viser at det er mulig, kan det utløse press på den tyske om å gjøre det samme.