Justin Welby holder påskemesse i Canterbury Cathedral 17. april 2022. Foto: Gareth Fuller / PA via AP / NTB.

Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, er sterkt kritisk til den britiske regjeringens plan om å sende asylsøkere til Rwanda.

Welby, som også er den anglikanske kirkens internasjonale overhode, sier planen «reiser alvorlige etiske spørsmål».

Et land som Storbritannia kan ikke outsource «eget ansvar, selv ikke til et land som Rwanda som ser ut til å gjøre det bra», sier erkebiskopen.

– Dette er i strid med Guds natur, legger han til.

Brudd på folkeretten

Den britiske regjeringens plan om å sende asylsøkere til Rwanda har møtt massiv kritikk, blant annet fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), som kaller planen «et grovt brudd på folkeretten».

– Mennesker som flykter fra krig, konflikt og forfølgelse fortjener medfølelse og empati. De skal ikke behandles som varer og sendes til utlandet for behandling, sa UNHCRs assisterende høykommissær for beskyttelse, Gillian Triggs tidligere i uka.

– Slike ordninger flytter rett og slett asylansvaret, er en omgåelse av internasjonale forpliktelser og er i strid med flyktningkonvensjonens bokstav og ånd, påpekte Triggs.

– Trygt land

Statsminister Boris Johnson presenterte avtalen med Rwanda torsdag.

– Fra og med i dag vil alle som tar seg inn i Storbritannia ulovlig, samt alle de som har ankommet ulovlig siden 1. januar, bli videresendt til Rwanda, sa han i en tale i Dover.

– Rwanda vil ha kapasitet til å bosette titusenvis av mennesker i årene som kommer, fortsatte Johnson, som beskrev Rwanda som «et av de tryggeste land i verden, globalt anerkjent for å ønske migranter velkommen og integrere dem».

Med jernhånd

President Paul Kagame har styrt Rwanda med jernhånd i nærmere tre tiår. Han har hatt makten helt siden opprørshæren hans stoppet folkemordet i 1994, der rundt 800.000 mennesker, hovedsakelig etniske tutsier, ble drept.

Men selv om Kagame har fått skryt for å bringe stabilitet og økonomisk vekst til Rwanda, har han også fått kritikk for å begrense den politiske friheten.

Landet ligger blant annet på 156. plass på Reportere uten grensers indeks over pressefrihet i verden.

Human Rights Watch har også dokumentert omfattende brudd på menneskerettighetene og anklager sikkerhetsstyrkene for å fengsle folk vilkårlig og torturerer dem systematisk og på det groveste.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.