Antallet båtmigranter som ulovlig tar seg inn i Storbritannia, har økt til uhåndterbare dimensjoner. De aller fleste som kommer, er enslige unge menn.

I 2018 var antallet 297 personer, det er færre enn hva som kan ankomme på en eneste dag i 2022. Hittil i år er det kommet 5000 personer i gummibåter fra Frankrike.

Det britiske folket ønsket seg Brexit, og de fikk det. Innvandring var en av hovedårsakene til at britene ville ut av EU. De ville ha kontroll over egne grenser. Etter 18 måneder med forhandlinger har innenriksminister Priti Patel fått på plass en avtale med Rwanda. Dit vil regjeringen sende unge menn som har ankommet Storbritannia på ulovlig vis.

Dette blir ingen enkel oppgave. Hvor mange av dem som skal sendes ut for å få sin asylsøknad behandlet i Rwanda, vil frivillig gå om bord i flyene som skal frakte dem ut? Men de fleste forstår at noe må gjøres, for strømmen av økonomiske migranter tar ikke slutt, og å ta imot alle som kommer, er ikke bærekraftig for Storbritannia hverken kulturelt, sosialt eller økonomisk.

Det antas at å sende migranter til Rwanda vil virke avskrekkende og bremse antallet båtmigranter i fremtiden.

I en undersøkelse som Daily Mail har fått utført, sier 47 prosent at de støtter tiltaket om å sende migrantene til Rwanda. 26 prosent sier at de er imot. Også blant Labour-velgere er det mange som stemmer for en Rwanda-plan. Hele 39 prosent sier at de støtter dette.

Rwanda forbindes naturlig nok med folkemordet i 1994, da rundt 800.000 tutsier ble drept av hutuer. I årene som er gått siden det, har landet bygget seg opp til å bli Afrikas Singapore. Noe særlig demokrati kan man ikke si at det er. President Paul Kagame styrer med jernhånd, og opposisjonelle blir gjerne likvidert. Det er heller ingen fri presse.

Paul Kagame var selv involvert i hevndrap på mange hutuer etter borgerkrigen.

Rwanda er et rent og ryddig land; minst én person i alderen 18–65 i hver hustand har dugnadsplikt hver måned. Det kalles for umuganda. Umuganda ble introdusert i 1998 og ble vedtatt ved lov for ti år siden. Det er heller ikke lenger lov å dele inn befolkningen i grupper, slik som hutuer og tutsier. Det er ulovlig å bruke slike betegnelser. Umuganda har en samlende sosial effekt.

Den britiske regjeringen sier at de gjør klar til å starte utsendelsene av de økonomiske migrantene til Rwanda om noen uker.

Labour kritiserer planen, men har ingen annen mulig løsning på problemet med tusenvis av unge menn som kommer i gummibåter.

Danmark er i gang med samme prosjekt og gir Storbritannia sin støtte til planen. Statsminister Mette Frederiksen sier at hennes mål er å redusere antall asylsøkere til null.

Daily Mail      The Times

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.