Debatten om det nye asylsøkersystemet i Storbritannia, hvor illegale migranter som tar seg inn i landet skal sendes til Rwanda for å få sin asylsøknad behandlet, har gitt seg mange utslag. Fra britene selv som støtter planen til en programleder som spør om regjeringen ville ha sendt «Jesus til Rwanda» og erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, som mener at dette går imot «Guds natur».

Good Morning Britains programleder Adil Ray intervjuet energiminister Greg Hands og sa følgende:

“Mr Hands, her feirer vi påske denne helgen, Jesu liv, han som selv var flyktning. Under denne planen, din regjerings plan, hvis han ankom Storbritannia i dag, så ville Jesus ha blitt sendt til Rwanda. Er dette riktig? Ville du sendt Jesus til Rwanda?

For mange ble dette latterlig.

Innenriksminister Priti Patel sier at kritikere av planen må komme opp med et alternativ. I et innlegg i The Times skrev hun:

Det globale asylsystemet er ødelagt. Over hele verden kollapser det under presset fra reelle humanitære kriser og fordi menneskesmuglere utnytter systemet for egen vinning.

Ideen om å sende båtmigranter og andre som tar seg ulovlig til Storbritannia fra andre europeiske land til Rwanda, bunner naturligvis i at man vil bremse migrantenes lyst til å komme til Storbritannia. Landets myndigheter har lenge vært klar over at de tiltrekker seg økonomiske migranter som ikke har noe som helst behov for beskyttelse. I tillegg kommer disse fra det trygge landet Frankrike.

Og nå ser det ut til at denne planen kan virke etter hensikten. Daily Mail har tatt turen til de illegale leirene rundt Calais i Frankrike for å snakke med migrantene som har planer om å sette ut i gummibåt over Kanalen.

Daily Mail snakker med en gruppe menn som har ventet flere måneder i Calais for å ta seg videre til Storbritannia. Noen av dem har allerede forsøkt. De sier det enkelt og greit: De vil heller bli i Frankrike enn å risikere å bli sendt til Rwanda.

En av dem sier: «Jeg reiser ikke til Stobritannia hvis jeg deretter sendes til Rwanda. Jeg blir her. Jeg reiser ikke til Rwanda.»

Andre i gruppen nikker og er enige. En av dem mener at Boris Johnson burde sendes til Rwanda.

I en annen leir, som hovedsakelig består av sudanere, sier Mohammed Noor (34):

«Vi kom fra Afrika, vi vil ikke reise tilbake. Ingen vil til Rwanda. Hvis jeg reiser dit, så tar jeg livet av meg. I Rwanda vil jeg ikke få et godt liv. Jeg har kommet hit til Europa for å komme videre til Storbritannia.»

I ukene som kommer, vil britene vurdere om Rwanda-planen har vært tilstrekkelig avskrekkende for de tusenvis av unge, enslige menn som vil til Storbritannia.

Kan hende vil det bli nødvendig å sende noen fly med migranter til Rwanda før det tas alvorlig og migrantene dropper tanken på å «flykte» fra et trygt europeisk land til et annet.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.