Storbritannia fikk i den såkalte Touguet-avtalen fra 2003 lagt grensekontrollen til den franske siden, ved Calais. Men fordi EUs ytre grenser står vidåpne og sogar saboteres av egne myndigheter og NGO’er, kan migrantene ta seg inn i EU og fortsette ferden til Calais.

Der har Frankrike brukt store ressurser på å oppløse leiren Le Jungle og omplassere migrantene rundt om i Frankrike.

I stedet for å stenge grensen og sende migranter tilbake, lager man stop-gap- tiltak ved endepunktet. Det blir dyrt. Man lokker unge menn ut på en farefull reise.

Det er betydelig irritasjon i Frankrike over at britene overlater problemene til dem. Men den virkelige synderen er EU og Paris.

Storbritannia skal øke sitt bidrag med 44,5 millioner pund for å ivareta grensesikkerhet i den franske havnebyen Calais, opplyser tjenestemenn.

– Dette handler om å investere i og å styrke Storbritannias grense, sier en talskvinne for den britiske regjeringen.

Beløpet tilsvarer over 483 millioner kroner etter dagens kurs og kommer på bordet etter krav om økte bevilgninger fra franske myndigheter. Tidsaspektet for bevilgningen er foreløpig uklart.

Men beløpet kommer på toppen av de 100 millioner pundene som britene allerede har betalt for eksisterende sikkerhetstiltak etter inngåelsen av Touquet-avtalen fra 2003. Den medførte i praksis at mye av grensekontrollen mellom de to landene skjer i Calais. Det har i sin tur gjort byen til en flaskehals for flyktninger og migranter som ønsker å dra til Storbritannia.

Det nye beløpet skal brukes på sikkerhetsgjerder og kameraovervåking, samt detektorer, pulsmålere og skannere som skal kunne avsløre blindpassasjerer, skriver The Daily Mail.

Det britiske bidraget ble kjent i forkant av et møte mellom Frankrikes president Emmanuel Macron møter Storbritannias statsminister Theresa May på en militærbase utenfor London. Der skal avtalen undertegnes senere torsdag.

Under Macrons første offisielle besøk på britisk jord skal de to lederne også diskutere dypere samarbeid for å bekjempe terrorisme. (NTB)

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.