Storbritannia og Frankrike har inngått en sikkerhetsavtale som har som mål å redusere den voldsomme trafikken av migranter over Den engelske kanal.

Statsminister Rishi Sunak sa at avtalen er avgjørende for å «få grep om den illegale migrasjonen i småbåter», og at han prioriterte dette i sine samtaler med Frankrikes president Emmanuel Macron tidligere i november, skriver The Times. Det foreligger planer om å utvide avtalen neste år.

Hittil i år har over 40.000 migranter ankommet Storbritannia fra Frankrike på denne måten, noe som er et rekordhøyt antall.

Avtalen ble signert i Paris i dag tidlig av britenes innenriksminister Suella Braverman og hennes franske motpart Gérald Darmanin. Etter signeringen sa Braverman at det ikke var noen «quick fix», men at antallet migranter som ankommer Storbritannia er «totalt uakseptabelt».

Ifølge avtalen vil britiske politifolk bli stasjonert i franske kontrollrom, og landene vil dele direkte etterretning for første gang. Den franske regjeringen forplikter seg til å øke antallet politifolk som patruljerer strendene for å oppdage, forstyrre og forhindre at migranter krysser kanalen.

Avtalen innebærer at britene betaler opp mot 70 millioner pund til Frankrike årlig.

Avtalen inneholder følgende punkter:

  • En 40 prosent økning i antall politifolk som patruljerer strender i Nord-Frankrike for å oppdage, forstyrre migranter og hindre at småbåter med migranter legger ut derfra.
  • Investeringer i ny infrastruktur for sikkerhet for å hindre illegale migranter i å krysse kanalen i lastebiler.
  • Mer teknologi for å hjelpe til med å gi politiet utstyr for å forhindre at små båter får startet kryssingene, inkludert droner og nattsyn.
  • Investeringer i mottakssentre i Frankrike for migranter som blir forhindret i å reise til Storbritannia.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.