Migranter står og venter på utdeling av mat på stedet der Le Jungle tidligere lå i Calais. Migrantene frister en trøstesløs tilværelse. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / Scanpix

Frankrikes president Emmanuel Macron sier han aldri vil la en ny leir à la «Jungelen» vokse fram i Calais.

– Ikke under noen omstendighet vil vi tillate en ny Jungel her, sa Macron da han besøkte Calais tirsdag.

Den såkalte Jungelen ble ryddet i oktober 2016. På det meste oppholdt mer enn 10.000 flyktninger og migranter seg i leiren.

Da leiren ble jevnet med jorda, ble flertallet av beboerne sendt til mottak andre steder i Frankrike. Men flere hundre mennesker oppholder seg fortsatt der.

Vil reforhandle avtale

Bakteppet for Macrons besøk er en avtale om grensekontroll som ble inngått mellom Storbritannia og Frankrike i 2003.

Avtalen lar Storbritannia utføre grensekontroll ved Calais, slik at grensa i praksis er flyttet over til fransk side. Det har gjort byen til en flaskehals for flyktninger og migranter som ønsker å ta seg over Storbritannia.

Byen har ferjeforbindelse til Storbritannia og ligger også tett på tunnelen som går under Den engelske kanal.

Macron lover nå å gjøre alt han kan for å unngå at Calais blir en bakdør til Storbritannia. Men han ber også britene om å legge mer penger på bordet for å sikre god grensekontroll.

Det er ventet at saken vil bli tatt opp når Macron møter Storbritannias statsminister Theresa May på torsdag.

Fortsatt hundrevis på stedet

François Guennoc i hjelpeorganisasjonen l’Auberge des Migrants sier det fortsatt er mellom 400 og 700 flyktninger og migranter som oppholder seg på stedet.

Han mener forholdene på mange måter er verre enn før, blant annet fordi beboerne ikke lenger får lov til å sette opp telt.

Tidvis oppstår det også spenninger mellom beboerne, og søndag måtte politiet gripe inn for å skille titalls afghanere og eritreere som havnet i slagsmål med hverandre.

 

Kjøp Kent Andersens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.