Akkurat på grensen mellom 10. og 19. arrondissement i Paris ligger Place de Stalingrad, som i lang tid har fungert som uautorisert transittleir for migranter fra Afrika og Asia. Til denne store plassen i den franske hovedstaden kommer personer som ikke ønsker å la seg registrere i Frankrikes asyl- og innkvarteringssystem. Deres ønskede bestemmelsessted ligger i et annet land, ikke sjelden Storbritannia, og derfor vil de heller overnatte under kummerlige forhold i påvente av å realisere sin drøm.

stalingrad
Dette er ikke ute i forstedene, men sentralt i Paris. Og i et populært område med livlig natteliv.
 

Etter at «jungelen» i Calais nylig ble tvangsevakuert, har antall migranter på stedet økt. Om det skyldes denne operasjonen, større tilsig fra Italia eller en kombinasjon av de to tingene, er ikke godt å si. Faktum er at over 2000 migranter har hatt tilhold der – i den senere tiden mellom 2500 og 3000, skriver Le Point.
 


 

Sist mandag brøt det ut uro mellom politi og migranter på Place de Stalingrad. Bakgrunnen var at politiet ønsket å tømme plassen – ikke bare fordi migrantene overnatter ulovlig, men også fordi tålmodigheten hos lokalbefolkningen og de forretningsdrivende i strøket er drevet til bristepunktet. De sanitære forholdene i denne nye jungelen vekker også bekymring, og politiet måtte rydde plassen for at rengjøringsvesenet kunne få gjort jobben sin. Telt, soveposer, madasser og pappunderlag havnet i containere sammen med flasker og annet søppel for å kjøres bort. Noen av renholdsarbeiderne hadde gassmaske på seg.

paris-place-de-stalingrad
 

Operasjoner som denne er blitt gjennomført tidligere både her og andre steder i håp om at migrantleirene vil bli brutt. Men vanligvis oppstår de igjen etter nokså kort tid. Og nå ser det altså ut til at situasjonen tilspisser seg. Hvordan skal det i lengden gå?

Personene det er tale om, kommer i hovedsak fra Sudan, Somalia, Eritrea, Syria, Libya og Afghanistan. Hva slags tilværelse frister de i leiren?

Il Manifesto kan opplyse at det egentlig er tale om flere etnisk separate leirer på forskjellige områder av plassen. Pashto-talende afghanere og pakistanere bor på ett sted, eritreere og etiopere av felles etnisk opphav på et annet. Sudaneserne bor i to separate grupper. Skal tro hvor integreringsparate de er? Et slags hierarki har oppstått hvor de mest privilegerte bor i ly av en bro hvor metroen går. Det er tre kjemiske toaletter på stedet. Reporteren beskriver stanken som «uutholdelig».

Noe av grunnen til at problemet vedvarer er at myndighetenes intensjoner om å legge til rette for en mer egnet leir i nærheten av Porte de la Chapelle ikke har materialisert seg. Men det er likevel tvilsomt om den vil ta unna for alle. Med all sannsynlighet vil derfor den prekære situasjonen på Place de Stalingrad vedvare.


De ulike etniske gruppene av migranter har startet en slags minikrig.
 

En innehaver av en bar i strøket klager over at omsetningen er sunket til halvparten. Faisal, en butikkeier, forteller til Le Figaro at de lokale beboerne lever i frykt og at hans forretnings fremtid står på spill. Han sier at stanken av urin, ekskrementer og søppel har gjort området nærmest ulidelig å bo i. Stedet er dødt, forteller han. Ingen vil komme hit mer. Folk er redde for å gå ut, og låser seg inne. Jeg tjener mindre enn 60 euro om dagen. Hvis det fortsetter slik er jeg konkurs om et par uker. Franskmenn har vært snille mot migrantene. Jeg vet de er desperate, men det minste de kan gjøre er å respektere lov og orden og integrere seg i det franske samfunnet.

Frivillige på stedet hjelper til med mat og legehjelp, og bidrar på et vis til å befeste den uholdbare situasjonen. Place de Stalingrad er muligens ikke et fullblods helvete, men veien dit er brolagt med gode hensikter.

 

Le PointIl ManifestoLe FigaroThe Independent – The Express