Fransk politi tvangsevakuerer migranter fra den provisoriske leiren i Porte de la Chapelle i Paris den 7. juli 2017. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / Scanpix.

 

350 franske politifolk fjernet sist fredag nærmere 2800 migranter fra en provisorisk leir i Porte de la Chapelle i den nordlige delen av Paris, hvor disse hadde oppholdt seg under prekære sanitærforhold i flere uker, skriver Le Parisien.

Seksti busser ble satt inn for å transportere migrantene, de fleste av dem fra Sudan, Eritrea, Afghanistan og Somalia, til provisoriske innkvarteringer i sommerstengte skoler og andre lokaler. Som vi meldte i november, hadde det oppstått en slags parisisk variant av «jungelen» i Calais på stedet, som også ble evakuert i mai. Operasjonen som fant sted fredag, var den 34. i sitt slag i den franske hovedstaden på to år.

Nærværet av migrantene har skapt gnisninger i bydelen, skriver den franske avisen. I en henvendelse til franske parlamentarikere har Paris’ borgermester Anne Hidalgo over elleve sider lagt frem et forslag til bedre organisering av migrantmottaket i landets byer, hvor det blant annet tas til orde for å fordele migrantene over hele landet. Dokumentet antyder opprettelse av 50.000 plasser til en kostnad av drøyt 400 millioner euro.

Hidalgo tenker kanskje ikke over pull-effekten som organisert gjestfrihet av denne typen utløser. Reuters siterer Frankrikes innenriksminister Gerard Collomb:

«It’s always the same problem,» the minister, Gerard Collomb, told CNEWS. «First off you say ‘I’m going to open a centre for 500 people’ and next thing you know you have 3,000 or 4,000 people and you’re left having to sort the problem out.»

Libération har snakket med en av de tvangsevakuerte migrantene, som forteller at det var gunstig for ham å bo på stedet, hvor han hadde kort vei til byggeplassen hvor han arbeider svart.

Undergraving av det legale arbeidsmarkedet er ikke det eneste problemet invasjonen bringer med seg. Frankfurter Allgemeine skriver at skabb er utbredt i de primitive migrantleirene, og at kvinner i Porte de la Chapelle har klaget over påtrengende adferd fra migranter, særlig mellom Rue Pajol og metrostasjonen La Chapelle. Beskrivelsene er som hentet fra De helliges leir av Jean Raspail:

De skal daglig ha blitt stirret på «som en utdøende art», flere ganger fornærmet, ofte dessuten fysisk forulempet.

Sikkerhetssituasjonen skaper etterhvert etnisk segregasjon også sentralt i Paris. Mange innbyggere krever bedre sikkerhet, men hvordan skal et politi som allerede er overbelastet med enda mer akutte trusler, kunne levere?

Ukentlig kommer det 200 flere migranter bare til Paris. Og om noen måneder vil politiet rydde neste leir. Stank og uorden vil for en stakket stund opphøre på ny, mens byen og landet langsomt blir stadig mindre fransk.