Nytt

Teltene står tett ved kanalen Saint-Martin i Paris. Innen få dager vil politiet gripe inn for å fjerne dem. Foto: Charles Platiau / Reuters / Scanpix

Frankrikes innenriksminister Gérard Collomb har gitt ordre om at rundt 2.300 migranter og flyktninger som har slått leir i Paris, skal tvangsflyttes.

Collomb opplyste onsdag at evakueringen vil bli gjennomført av politiet i løpet av de nærmeste dagene. Målsettingen er å håndheve landets nye strenge innvandringslov, som Collomb har vært med på å utforme.

Den franske regjeringen har lenge kritisert Paris kommune for ikke å ta fatt i problemet, samtidig som borgermester Anne Hidalgo har bedt sentrale myndigheter om hjelp til å håndtere situasjonen.

Collomb og Hidalgo er fortsatt uenige om hvor migrantene og flyktningene skal flyttes, og hvordan en langsiktig løsning skal utformes. Innenriksministeren beklager at Hidalgo har nektet å fjerne migrantene, og han sier at han ikke har noe annet valg enn å gi ordre om en evakuering.

Hidalgo og hjelpeorganisasjoner mener at migrantene må få tak over hodet, ikke bare bli jaget bort og eventuelt utvises uten en skikkelig saksbehandling.

Ingen stans

Politiet har de siste tre årene evakuert 28.000 migranter fra leire i Paris, men tilstrømmingen har ikke stanset.

Teltleirer har de siste ukene dukket opp langs kanalene i den østlige og nordøstlige delen av Paris, noe som har skapt bekymring både for hygienen og sikkerheten.

Tidligere i mai druknet to migranter, og det har flere ganger blitt meldt om slåsskamper mellom ulike grupperinger.

Mange av migrantene er afrikanere, som kan fortelle om forferdelige opphold i leire i Libya før de satte livet på spill ved å krysse Middelhavet i skrøpelige farkoster. Mange har også gått til fots gjennom Alpene i et forsøk på å nå drømmen om arbeid og velstand i et vesteuropeisk land.

Unge afghanere

Andre er fra Afghanistan, blant dem unge menn som har fått avslag på asylsøknaden i andre europeiske land, blant annet Norge.

– Det er ikke den beste utsikten fra kontorvinduet, sier Kevin Sadoun, som jobber i en bank like ved en av de største leirene, kjent som «Millenaire», navnet på et kjøpesenter som ligger like ved.

Naby Sylla, en 20-åring fra Guinea, er blant dem som har tatt seg fra Italia til Frankrike til fots via Alpene etter å krysset Middelhavet. Han sier han forlot Italia etter to voldsepisoder, den ene gangen måtte han til sykehus etter å ha blitt angrepet med en flaske.

– I Afrika trodde vi Europa var et gjestfritt sted. Dessverre har vi ikke opplevd det, sier han.